Expert-Grup: Unele politici şi iniţiative lansate în ultima perioadă au caracter populist

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unele politici şi iniţiative lansate în ultima perioadă nu răspund provocărilor economiei naţionale şi sunt mai mult ancorate în interese electorale, având mai degrabă un caracter populist, fără a contribui la bunăstarea ţării. Opinia a fost expusă de experţii Centrului Analitic Independent „Expert-Grup”, în cadrul unei conferinţe de presă la IPN.

Experţii au analizat calitatea politicilor şi iniţiativelor lansate de politicieni în ediţia din iunie a publicaţiei trimestriale „Realitatea economică”.

Economistul Iurie Morcotîlo susţine că iniţiativa PDM privind reabilitarea drumurilor locale – „Drumuri bune pentru Moldova” a fost aprobată cu deficienţe la capitolul surse financiare. Se specifică că proiectele de reparaţie vor fi finanţate pe parcursul acumulării veniturilor, sintagmă inacceptabilă, accentuează expertul. 

Conform legislaţiei în vigoare şi bunelor practici internaţionale, autorităţile publice nu trebuie să aprobe proiecte dacă nu sunt identificate sursele de finanţare. 

Experţii au constatat că programul iniţial nu avea acoperire financiară în sumă de 300 de milioane de lei şi, abia în luna mai, cu rectificarea bugetară, au fost identificate surse financiare. O problemă majoră este faptul că programul aşa şi nu a fost discutat şi argumentat, nu se cunoaşte ce localităţi trebuie să beneficieze de drumuri reparate, ce lungime de drum etc.

Economistul Dumitru Pîntea a vorbit despre programul „Prima casă”, menţionând că este indicat un grup extins de persoane care îl pot accesa: persoane până la 45 de ani. Dar potrivit Legii cu privire la tineret, în Moldova sunt considerate persoane tinere cele care au până la 35 de ani. 

Acces la program au peroanele care nu au deţinut o locuinţă doar în ultimele 12 luni. Respectiv, pentru unele persoane ar putea să nu fie „prima casă”. 

Referindu-se la subprogramul „Prima Casă 2”, care prevede subvenţionarea plăţilor aferente creditelor pentru persoanele angajate în sectorul public, expertul menţionează că acesta discriminează angajaţii din alte sectoare ale economiei. Or, spune el, pentru motivarea funcţionarilor publici ar trebui fortificat mecanismul salarial. 

„De aici apare întrebarea cât de ţintit social este acest program, or ne îndepărtăm de obiectivul social şi cumva se transformă într-un program de impulsionare a activităţii de creditare pentru bănci sau într-unul care ar susţine şi mai mult tranzacţiile imobiliare din sector”. spune Dumitru Pîntea.

Cea mai nouă iniţiativă în politica comercială este cea a negocierii unui Acord de comerţ liber cu China. Potrivit expertului Vadim Gumene, prima etapă de negocieri a avut loc în martie, iar până la acest moment nu există o analiză care ar demonstra raţionamentul economic al acestui acord. 

„Până la urmă, avem o balanţă comercială extrem de negativă, noi exportăm de 27 de ori mai puţin decât se exportă din China, mai ales că politica tarifară a Chinei este destul de liberală”, a spus Vadim Gumene.

Referindu-se la decizia ANRE privind majorarea preţurilor plafon la carburanţi (ulterior suspendată), directorul executiv Expert-Grup, Adrian Lupuşor, spune că, deşi ANRE pare să aplice în mod justificat metodologia de formare a preţurilor, miezul problemei ţine de marja comercială mult prea generoasă inclusă în metodologia respectivă, care este de circa trei lei/litru. 

Pentru a rezolva problema, este necesară implicarea mai activă a Consiliului Concurenţei pentru depistarea şi contracararea eventualelor practici anticoncurenţiale de pe piaţa produselor petroliere. Impulsionarea concurenţei este principalul instrument care va permite în mod durabil stabilirea justificată a preţurilor.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite