Deputaţii din România şi Moldova vor un spaţiu mediatic comun între cele două state

0
Publicat:
Ultima actualizare:
membrii Comisiei Comune din legislativele celor două ţări FOTO:parlament.md
membrii Comisiei Comune din legislativele celor două ţări FOTO:parlament.md

Declaraţia Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentele Moldovei şi României reiterează sprijinul ferm al românilor pentru acordarea perspectivei europene clare Republicii Moldova şi integrarea deplină a ţării noastre în UE.

Declaraţia a fost adoptată astăzi, în cadrul celei de-a patra reuniuni a Comisiei Comune, şi a semnată de cei doi co-preşedinţi ai Comisiei, deputata Ana Guţu şi senatorul Florin Constantinescu.

Potrivit documentului, Parlamentul României va susţine şi în continuare, în dialogul politic cu parlamentele statelor membre ale UE, necesitatea ratificării cât mai rapide, de către toate statele membre, a Acordului de Asociere UE-Republica Moldova.

„Acordul de Asociere va ridica pe baze noi, consolidate, relaţia Chişinăului cu Uniunea Europeană şi reprezintă o etapă în procesul mai larg al integrării europene a Republicii Moldova. Toate forţele politice din România reafirmă întreaga disponibilitate şi determinare de a sprijini în continuare, atât în plan intern, cât şi în plan extern, în dialogul bilateral şi multilateral cu statele membre UE şi cu instituţiile europene, procesul integrării europene a Republicii Moldova“, se spune în textul declaraţiei.

În context, Comisia Comună sprijină transferul de expertiză şi bune practici pentru pregătirea Chişinăului în dialogul şi negocierile viitoare cu UE.

Totodată, membrii Comisiei Comune susţin crearea unui spaţiu mediatic comun între cele două state şi încurajează adoptarea măsurilor necesare pentru ca Republica Moldova şi România să faciliteze retransmiterea canalelor de televiziune din cele două ţări. Totodată, deputaţii pledează pentru continuarea şi consolidarea proiectelor comune de colaborare în domeniile cultural, social, economic, educaţional, energetic etc.

Documentul susţine oportunitatea intensificării colaborării în domeniul asistenţei de urgenţă şi dezvoltării unui mecanism SMURD în Republica Moldova. În domeniul educaţional se propune dezvoltarea proiectelor de perfecţionare pentru cadrele didactice moldoveneşti, de mobilitate academică, programelor de cercetare şi inovare. În contextul crizei din regiune, Comisia Comună îndeamnă la cooperare în domeniul securităţii şi apărării în vederea protejării intereselor de securitate şi apărare ale celor două state.

Reuniunea Comisiei Comune pentru Integrare Europeană între Parlamentul României şi Parlamentul Republicii Moldova a avut loc la Bucureşti, în perioada 17-18 iunie 2014.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite