Deputaţi ACUM: Scumpirea cartofilor are loc din cauza înţelegerilor de cartel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi deputaţi ai Blocului ACUM au scris o scrisoare către Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, Consiliului Concurenţei şi Biroului Naţional de Statistică, în care solicită mai multe informaţii privind producerea cartofului în Moldova, în legătură cu ultimele scumpiri atestate la acest produs. Deputaţii au suspiciuni că scumpirile ar avea loc din cauza unor „înţelegeri obscure dintre un grup restrâns de importatori”.

Deputaţii susţin că, în urma discuţiilor purtate cu unii producători şi vânzători de cartofi, s-a format suspiciunea că problema deficitului şi scumpirii cartofului a apărut în urma importului în cantităţi mari în anii precedenţi, renunţării ulterioare a mai multor agricultori autohtoni la cultivarea cartofului şi, în final, a unor înţelegeri obscure dintre un grup restrâns de importatori, care au majorat abuziv preţurile.

„Cineva, sub acoperirea puterii, încearcă să obţină supraprofituri din contul celor mai săraci oameni”, se arată în scrisoare.

Deputaţii ACUM au cerut de la instituţiile respective date privind consumul cartofului în Moldova, volumul anual de producere, volumul importului, precum şi date privind volumul anual al exportului de cartofi.

Scrisoarea este semnată de deputaţii Alexandru Slusari, Radu Marian, Chiril Moţpan şi Maria Ciobanu. Potrivit lor recent, pe pieţele de comerţ cu amănuntul s-a atestat majorarea sincronizată, bruscă şi substanţială a preţurilor la cartofi, de la 7-8 lei până la 16-17 lei per kg. Parlamentarii menţionează că preţurile la cartofi în Moldova sunt actualmente mai mari cu aproximativ 60 % comparativ cu Ucraina.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite