Cum văd reprezentanţii Platformei DA şi cei ai PSRM decizia CEC privind nevalidarea alegerilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Pentru Partidul Socialiştilor şi Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr, decizia Comisiei Electorale Centrale în ceea ce priveşte nevalidarea alegerilor în Chişinău nu a fost o surpriză. Reprezentanţii acestor două formaţiuni politice sunt de părere că trebuia organizat repetat scrutinul electoral local, transmite IPN.

Deputatul socialist Bogdan Ţîrdea a menţionat că decizia Comisiei Electorale Centrale adoptate vineri, 29 iunie, în ceea ce priveşte concluzia instanţei de judecată referitoare la alegerile locale nu a fost una neaşteptată. „CEC a încălcat legea pentru că, dacă a fost eliminat din cursă Andrei Năstase, trebuia să organizeze alegeri repetate, adică încă o dată turul doi cu un singur candidat – Ion Ceban. Acum, dacă au fost anulate alegerile şi i-au pedepsit pe ambii candidaţi, atunci trebuiau organizate alegeri noi”, a declarat parlamentarul în cadrul emisiunii „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova.

Vicepreşedintele Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Alexandru Slusari, susţine că nu a aşteptat din partea CEC vreo decizie diferită de cea adoptată. În opinia lui, este clar că CEC face parte din statul capturat şi nu se conduce de buchea legii. „Conform normelor juridice, trebuiau organizate din nou alegeri. Oricum, noi în acest circ n-am fi participat”, spune politicianul. Potrivit lui, hotărârea privind nevalidarea alegerilor nu a fost adoptată nici la CEC, nici în instanţa de judecată, dar la sediul PDM.

Potrivit jurnalistului Igor Volniţchi, argumentul Comisiei Electorale Centrale că alegerile repetate nu pot fi organizate cu mai puţin de un an înainte de scrutinul ordinar este neserios. Potrivit lui, nimeni nu a împiedicat CEC să stabilească următoarele alegeri ordinare în municipiul Chişinău în luna iulie sau august 2019 şi astfel ar fi putut fi organizat un nou tur al scrutinului local. „Mă îngrijorează precedentul care a fost creat în Republica Moldova”, spune jurnalistul. Igor Volniţchi se întreabă dacă în toamna acestui an ar putea să se repete acest precedent?

Comisia Electorală Centrală a declarat nule alegerile locale noi din municipiul Chişinău, desfăşurate în două tururi de scrutin, pe 20 mai şi 3 iunie, făcând trimitere la  deciziile instanţelor irevocabile de judecată. Totodată, CEC a întrerupt procesul electoral, pe motiv că alegeri noi nu pot fi organizate cu mai puţin de un an până la alegerile ordinare, planificate pentru anul 2019.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite