Consultările de la Chişinău continuă până luni la orele 14:00. Se caută un premier pentru Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Republicii Moldova Nicolae Timofti. FOTO Adevărul Moldova
Preşedintele Republicii Moldova Nicolae Timofti. FOTO Adevărul Moldova

Preşedintele Republicii Moldova Nicolae Timofti a anunţat că partidele au nevoie de mai mult timp pentru desemnarea unui candidat la funcţia de premier. Noul termen este până luni la orele 14:00.

Partidele pro-europene au primit termen limită pentru desemnarea unui candidat la funcţia de prim-ministru până azi la orele 15:00, însă nu au reuşit să ajungă la un acord. Preşedintele Nicolae Timofti a anunţat că termenul limită a fost prelungit până luni la orele 14:00. Conform şefului statului acest termen nu încalcă prevederile constituţionale pentru numirea unui nou guvern.

„Noi, liberalii, vrem Guvern şi Crăciun fericit pentru toţi oamenii. Unii au varianta lor, alţii au varianta lor” a declarat liderul liberal Mihai Ghimpu la ieşirea de la întâlnirea cu preşedintele Timofti.

Liderul PD Marian Lupu a afirmat că blocajul există în continuare şi nu a fost modificat. „E vorba nu numai de formula de desemnare a premierului  şi de mecanismul de formare a guvernului, dar este vorba şi de celelalte mecanisme şi zone de responsabilitate ale fiecărui partid. Noi am reiterat poziţia noastră, ceilalţi colegi şi-au repetat poziţiile afirmate miercuri. S-a ajuns la o concluzie generală că merită să mai continuăm aceste discuţii în căutarea de soluţii în următoarele zile. Aceasta este o ultimă tentativă de a atinge un consens”, a afirmat Marian Lupu.

Liderul PD a declarat că şeful statului nu este limitat în acţiuni din punct de vedere constituţionale şi că acesta ar trebui să întreprindă acţiunile de care este nevoie. Referitor la conflictul cu eurodeputatul Andi Cristea, Marian Lupu susţine că a discutat cu conducerea Partidului Social Democrat din România şi că a desfăşurat o investigaţie în urma căreia a rezultat că nimeni nu a telefonat din Chişinău la Bucureşti pentru a cere sancţionarea eurodeputatului. În încheierea declaraţiilor sale, Marian Lupu l-a ironizat pe fostul premier Ion Sturza afirmând că acesta deplânge pe Facebook soarta grea a ţării pentru a atrage atenţia asupra sa.

Valeriu Streleţ, liderul PLDM, a declarat că partidul său consideră că numărul de mandate este egal cu cele ale PD astfel că nu doreşte să cedeze nominalizarea pentru postul de premier. PLDM insistă pentru nominalizarea unei persoane neutre din punct de vedere politic drept prim-ministru. Valeriu Streleţ apreciază că vor fi purtate discuţii în următoarele două zile astfel că luni va exista un candidat pentru funcţia de prim-ministru. În acest moment negocierile se poartă în jurul problemei reprezentate de cine are dreptul să numească candidatul la funcţia de premier.

Referitor la presiunile exercitate asupra preşedintelui Timofti, Valeriu Streleţ a declarat că o astfel de atitudine este inacceptabilă şi că preşedintele trebuie lăsat să îşi exercite atribuţiunile suverane. Liderul PLDM a deplâns încă o dată existenţa unui sistem juridic care aplică o justiţie selectivă şi care trebuie reformat fundamental.

Iurie Leancă a remarcat faptul că situaţia de impas politic nu a putut fi depăşită, declarându-se extrem de decepţionat. Liderul Partidului Popular European a deplâns lungimea negocierilor şi a afirmat că va analiza situaţia cu colegii săi de partid pentru a vedea modalitatea în care poate fi găsită o majoritate parlamentară funcţională. Iurie Leancă a menţionat că în partidul său există un curent de opinie care are în vedere retragerea PPEM de la negocieri într-o expectativă care să aştepte numirea unui guvern din partea PD, PLDM, PL.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite