Chişinăul trebuie să se apropie de UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
uniunea europeana moldova

Parlamentul European şi parlamentele ţărilor membre ale Uniunii Europene şi-au onorat angajamentul de a ratifica Acordul de Asociere cu Republica Moldova. Acum este rândul autorităţilor de la Chişinău de a continua cu toate motoarele procesul de realizare a acestui acord pentru a se apropia de standardele Uniunii Europene, susţine istoricul Gheorghe Cojocaru într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

Ratificarea acordului de către Italia, ultima ţară dintre cele 28 de state membre ale UE, a încheiat procedura juridică pentru ca noul statut acordat Chişinăului, un an şi jumătate în urmă, să întrunească toate condiţiile necesare şi să intre în vigoare, conform IPN.

Gheorghe Cojocaru spune că jaful secolului şi transformarea Republicii Moldova într-un stat captiv au provocat reacţiile dure ale Bruxellesului şi suspendarea unor programe în curs de desfăşurare. Cu toate acestea, încheierea procedurii de ratificare a Acordului de Asociere este o dovadă a faptului că Moldova nu va fi abandonată într-o zonă gri a arbitrarului, a notat publicistul.

Referitor la unele declaraţii precum că umbrela Uniunii Europene a făcut mai mult rău decât bine poporului Republicii Moldova, Gheorghe Cojocaru a declarat că nu Uniunea Europeană se face vinovată de ceea ce se întâmplă astăzi la Chişinău, ci o parte a clasei politice autohtone, care a compromis vectorul european şi a adus deserviciu orientării europene. Potrivit lui, din acest punct de vedere, igienizarea neamânată a clasei politice va trebui privită ca o parte a procesului complicat de a face ca apropierea de Uniunea Europeană să devină un obiectiv ireversibil.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite