Cine sunt cei trei candidaţi independenţi care au câştigat în circumscripţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

În trei din cele 51 de circumscripţii uninominale alegerile, conform rezultatelor preliminare, au fost câştigate de deputaţi independenţi. Este vorba despre Ion Groza, Alexandr Oleinic şi Viorel Melnic, transmite IPN.

Circumscripţia nr. 43, care cuprinde teritorial oraşul Cahul şi zece localităţi din raionul Cahul, va fi reprezentată în Parlament de către Ion Groza, de meserie profesor de teologie. Acesta a fost director al unei fundaţii creştine şi pastor al unei biserici. Mai bine de zece ani, a activat în Serviciul de Pompieri din raion. S-a lansat în politică în 2000. A fost membru al Alianţei „Moldova Noastră”, iar după fuzionarea partidului cu PLDM, a devenit membru al acestei formaţiuni. Din 2000 şi până în 2015, a fost consilier raional. A fost şi preşedinte al Organizaţiei teritoriale Cahul a Partidului Liberal Democrat. După alegerile locale din 2015, a acces în fruntea raionului Cahul.

Circumscripţia nr. 47, care cuprinde teritorial oraşele Camenca, Dubăsari, Grigoriopol şi Râbniţa şi localităţile celor patru raioane, va fi reprezentată în legislativ de candidatul independent Alexandr Oleinic, de profesie inginer. A fost deputat între anii 2001-2009. Între 2009 şi 2011 – ministru al tehnologiilor informaţionale şi comunicaţiilor. În prezent este preşedinte al Consiliului de Administraţie al concernului Milenium Management Grup. Din 2012 este lider al Partidului Popular.

Circumscripţia nr. 48 Regiunea Transnistreană-Sud, care cuprinde teritorial oraşele Slobozia, Tighina şi Tiraspol, va fi reprezentată în Parlament de către candidatul independent Viorel Melnic, de profesie economist. Este conferenţiar universitar la Universitatea Agrară. Viorel Melnic a fost şef al Serviciului Vamal, dar şi ex-viceministru al economiei.

Conform rezultatelor preliminare, după prelucrarea a 100% din procesele-verbale,  Partidul Socialiştilor a obţinut 35 de mandate de deputat, 17 dintre care în circumscripţii uninominale, iar Partidul Democrat a obţinut 30 de mandate, 17 dintre care în uninominale. Blocul electoral ACUM a câştigat 26 de mandate, 12 dintre care în circumscripţii uninominale, iar Partidul Şor – şapte, două dintre care în uninominale.

La alegerile parlamentare din 24 februarie, au participat 1.453.013 de alegători, ceea ce reprezintă 49,22% din numărul total de alegători înscrişi pe listele electorale.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite