Chişinăul solicită Organizaţiei Naţiunilor Unite să iniţieze discuţii despre retragerea trupelor ruse din Transnistria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chişinăul s-a adresat către Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) să demareze discuţii, în cadrul celei mai apropiate Adunări Generale, privind necesitatea retragerii trupelor Federaţiei Ruse din stânga Nistrului.

Moldova solicită ca această chestiune să fie introdusă pe ordinea de zi a celei de-a 72-a Adunări Generale a ONU.

O solicitare în acest sens a fost expediată de către reprezentantul permanent al Republicii Moldova la ONU, Victor Moraru, notează publicaţia Deutsche welle.

Chişinăul este convins că menţinerea trupelor ruse în Transnistria reprezintă „o ameninţare asupra păcii internaţionale şi securităţii”, se arată în solicitare.

Victor Moraru a cerut susţinerea ONU în eforturile Moldovei de evacuare a trupelor străine de pe teritoriul său.

Reprezentantul permanent al Republicii Moldova la ONU a inclus în textul solicitării sale o prevedere din declaraţia OSCE din 1999, prin care era salutat angajamentul Rusiei de a-şi retrage trupele până în anul 2002.

Adunarea Generală a ONU va avea loc pe 12 sseptembrie 2017.

Amintim că Curtea Constituţională de la Chişinău a răspuns unei sesizări făcute în urmă cu aproape trei ani de zile de deputaţii Partidului Liberal, declarând neconstituţională dislocarea oricăror trupe sau baze militare, conduse şi controlate de către state străine, pe teritoriul Republicii Moldova.

În acest sens, ocupaţia militară a unei părţi din teritoriul ţării în momentul declarării neutralităţii, precum şi lipsa recunoaşterii şi a garanţiilor internaţionale nu afectează validitatea prevederii constituţionale cu privire la neutralitatea declarată a Republicii Moldova.

Prin această hotărâre, magistraţii constituţionali declară neconstituţională prezenţa trupelor ruse în regiunea Transnistria, unde nu pot guverna autorităţile de la Chişinău.

În aceslaşi timp, magistraţii constituţionali au decis că participarea ţării la sisteme colective de securitate, operaţiuni de menţinere a păcii, operaţiuni umanitare, care ar impune sancţiuni colective împotriva agresorilor şi infractorilor de drept internaţional, nu este în contradicţie cu neutralitatea Republicii Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite