Cetăţenii Republicii Moldova din stânga Nistrului se pot înregistra în prealabil pentru alegerile parlamentare din 2018

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Comisia Electorală Centrală informează că, începînd cu acest an, cetăţenii Republicii Moldova, care domiciliază în localităţile din Transnistria au posibilitatea de a se înregistra în prealabil pentru a-şi anunţa intenţia de a vota la următoarele alegeri parlamentare.

Procedura este una opţională şi are scopul de a facilita deschiderea secţiilor de votare distincte pentru alegătorii din localităţile din stânga Nistrului, pe teritoriul Republicii Moldova aflat sub jurisdicţia constituţională a autorităţilor publice centrale şi a stabili numărul estimativ al buletinelor de vot ce urmează să fie distribuite secţiilor de votare respective.

Înregistrarea on-line poate fi efectuată pe pagina https://inregistrare.cec.md/. Cetăţenii se pot înregistra şi prin cerere scrisă, semnată individual sau în grup şi transmisă către Comisia Electorală Centrală la adresa str. Vasile Alecsandri, 119, mun. Chişinău, MD-2012. Modelul cererii poate fi descărcat de pe următorul link.

Alegătorii se pot înregistra în prealabil pe tot parcursul anului, cu excepţia ultimelor 45 de zile înainte de data scrutinului. Cel tîrziu cu 25 de zile înainte de ziua alegerilor, alegătorul poate anula înregistrarea efectuată anterior.

Reamintim că, începând cu 2018, alegerile parlamentare se desfăşoară în baza sistemului electoral mixt,  ceea ce înseamnă că  50 de deputaţi vor fi aleşi în baza listelor de partid, în circumscripţia naţională,  iar 51 de deputaţi vor fi aleşi  în baza circumscripţiilor uninominale, câte 1 deputat pentru fiecare circumscripţie. Pe teritoriul Republicii Moldova vor fi constituite 48 de circumscripţii uninominale, dintre care 2 pentru cetăţenii din stânga Nistrului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite