CCM: Neîntrunirea cvorumului în Parlament este o tentativă eşuată a angajării răspunderii Guvernului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legea din 2 aprilie, pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea, a fost adoptată cu încălcarea procedurilor constituţionale şi contravine articolelor 6 şi 1061 din Constituţie. Precizările sunt făcute de Curtea Constituţională, care a publicat argumentele la decizia prin care a declarat neconstituţională legea menţionată. transmite IPN.

Curtea a reiterat că angajarea răspunderii Guvernului nu poate împiedica Parlamentul să-şi îndeplinească rolul său de unica autoritate legiuitoare, pentru că procedura asumării răspunderii de către Guvern se derulează în faţa legislativului. Acceptarea ideii că executivul îşi poate angaja răspunderea asupra unui proiect de lege în mod discreţionar, oricând şi în orice condiţii, ar echivala cu transformarea acestei autorităţi într-o autoritate publică legiuitoare, concurentă cu Parlamentul.  

Curtea a notat că prevederile constituţionale stipulează patru etape ale procedurii de angajare a răspunderii Guvernului. La prima etapă, executivul trebuie să adopte o hotărâre prin care îşi angajează răspunderea asupra unui proiect de lege. La a doua etapă, reprezentantul Guvernului trebuie să prezinte proiectul de lege în faţa Parlamentului. A treia etapă este rezervată posibilitatea depunerii moţiunii de cenzură, iar pentru cea de-a patra etapă Constituţia prevede două scenarii, în funcţie dacă a fost sau nu depusă o moţiune de cenzură.

Pe de o parte, Curtea a constatat că Guvernul a declanşat procedura angajării răspunderii asupra proiectului de lege. Acesta a fost înregistrat în Secretariatul Parlamentului. Şi în ziua în care s-a convocat şedinţa legislativului, prim-ministrul se afla în sala de şedinţe a legislativului, fiind pregătit să le prezinte deputaţilor proiectul de lege. Astfel, Curtea a considerat că Guvernul a întreprins toate acţiunile necesare pentru a putea prezenta proiectul de lege în faţa deputaţilor. Pe de altă parte, deşi Parlamentul a fost convocat în şedinţă plenară, prezentarea proiectului de lege nu a fost posibilă, pentru că şedinţa nu a fost deliberativă.

Legea a fost considerată adoptată de către Parlament chiar dacă şedinţa plenară a eşuat. Curtea a reiterat că termenul de trei zile curge de la data prezentării proiectului de lege în faţa deputaţilor şi acest termen este stabilit pentru depunerea moţiunii de cenzură şi implicit pentru dobândirea caracterului de „text adoptat” al proiectelor de lege în cazul nedepunerii în acest termen. Acest termen nu începe să curgă decât după prezentarea de facto a proiectului de lege în şedinţa plenară. Prin urmare, Curtea menţionează că legislativul putea să convoace o nouă şedinţă plenară pentru ca Guvernul să poată prezenta proiectul. În această cauză, Curtea a observat că procedura în discuţie nu a avut loc. Curtea a reţinut că, în speţă, neîntrunirea cvorumului necesar constituie o tentativă eşuată a angajării răspunderii Guvernului asupra unui proiect de lege în faţa Parlamentului.

Curtea a reiterat că procedura angajării răspunderii nu exclude şi nu poate fi folosită pentru a exclude controlul parlamentar prin iniţierea unei moţiuni de cenzură. Curtea a menţionat că posibilitatea înaintării moţiunii de cenzură reprezintă instrumentul principal de exercitare a controlului parlamentar în contextul angajării răspunderii Guvernului, de la care Parlamentul nu poate renunţa prin neacordarea posibilităţii Guvernului de a-şi angaja răspunderea în şedinţă plenară.

Curtea a reţinut că argumentele autorilor sesizărilor se referă la încălcarea procedurii de angajare a răspunderii Guvernului asupra legii din 2 aprilie. Aceste argumentele sunt valabile nu doar pentru prevederile contestate, ci şi pentru întreaga lege, deoarece o pretinsă încălcare a procedurii de angajare a răspunderii Guvernului produce efecte asupra întregii Legi. Prin urmare, Curtea a considerat necesar să examineze constituţionalitatea legii în întregime.

Hotărârea este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial.

https://www.ipn.md/ro/neintrunirea-cvorumului-e-o-tentativa-esuata-a-angajarii-raspunderii-7967_1072879.html

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite