Candu îl contrazice pe Dodon şi dă asigurări că preşedintele ţării nu va candida pe listele socialiştilor la parlamentare: „Nu are dreptul”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO presedinte.md
FOTO presedinte.md

Şeful Legislativului, Andrian Candu, dă asigurări că Igor Dodon nu va putea să candideze pe listele Partidului Socialiştilor în alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, pentru că legislaţia i-ar interzice acest lucru. Afirmaţia speakerului vine în contextul anunţului făcut anterior de preşedintele ţării, care spunea că nu exclude că va fi pe listele socialiştilor, subliniind că legislaţia îi permite.

„Nu are dreptul. Potrivit Constituţiei, preşedintele trebuie să fie un fel de arbitru, cel care echilibrează puterile, inclusiv jocul politic al partidelor. El nu poate să aibă o poziţie politică predominantă într-o parte sau alta. El e cel care trebuie să balanseze puterile. El nu este un jucător politic. Este un jucător instituţional”, a menţionat Andrian Candu la emisiunea „Puterea a patra” de la N4.

„Dacă nu greşesc, legile deja existente, în unele locuri vorbeşte despre faptul că preşedintele R. Moldova nu poate fi afiliat politc, nu poate fi membru de partid. Este adevărat că nu e neapărat să fii membru de partid ca să fii pe lsita unui partid, dar funcţia obligă, dar el are funcţie de preşedinte. Iată de ce, eu cred că noi subiectul ăsta o să-l lămurim, într-un fel sau altul, în aşa fel ca dumnealui să nu fie participant activ în alegerile parlamentare”, a mai adăugat preşedintele Parlamentului.

Igor Dodon a afirmat anterior că ar putea să candideze pe listele electorale ale Partidului Socialiştilor la parlamentarele din 24 februarie 2019. Potrivit lui, legislaţia nu-i interzice acest lucru, ba chiar îi permite să facă şi agitaţie electorală fără să fie suspendat din funcţie.

„Partidul socialiştilor este un partid pro-prezidenţial. Probabilitatea este mare că eu voi candida pe listele acestui partid”, explica Dodon într-un interviu pentru Adevărul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite