Ca la uşa cortului

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lupta politică de la Chişinău s-a transferat din Parlament în stradă, iar tribuna a fost înlocuită cu câte o baricadă. Pichetările inutile, scandările puerile şi, în general, toate manifestările demonstrează lipsa cronică a coeziunii sociale, nemaivorbind de asumarea identităţii naţionale. Bădărănia şi tupeul multor lideri politici (indiferent dacă sunt în fruntea unui partid sau a unei platforme) dovedeşte, de fapt, decadenţa Republicii Moldova.

În această perioadă tumultoasă, asistăm nu doar la un fenomen, ci şi la un paradox istoric: pe de o parte, are loc descentralizarea puterii prin creşterea influenţei baronilor locali şi, pe de altă parte, se produce erodarea autorităţii centrale a statului tocmai de către pretinşii „statalişti”. De vină sunt aproape toate guvernările care s-au perindat, deopotrivă coruptibile şi incapabile de reforme viabile, fiindcă oamenii din spatele lor nu au ştiut decât să fure şi apoi să se jure că nu au furat. De aceea, din alegeri în alegeri nu facem decât să schimbăm hârbul pe oală spartă.

Episodul de joia trecută de la Bălţi, în care edilul s-a comportat ca un needucat, admonestându-i pe angajaţii companiei de salubritate de parcă i-ar fi fost nişte argaţi, adresându-le injurii gratuite şi numindu-i „bandă de nemernici”, demonstrează nivelul de cultură şi „aptitudinile manageriale” ale individului respectiv. După ce într-o dimineaţă s-a răstit ca la uşa cortului la nişte bieţi muncitori, care au venit doar să-şi ceară salariile restante, Usatîi a poposit spre seară în faţa legislativului, înstalându-şi cortul somptuos şi îndemnându-şi acoliţii să dea năvală în capitală. Că e bun de organizat concerte pentru rusofoni ne-am convins în campania electorală, dar aşa şi nu am văzut cât e de priceput la funcţia pentru care a fost votat. Or, e foarte uşor să te muţi cu căţel şi cu purcel, pardon – cu Dodon, pe trotuarul bulevardului Ştefan cel Mare şi Sfânt, dar cum rămâne cu responsabilităţile de primar al Bălţiului? După ce a lăsat murdărie într-un oraş pe care l-a primit în gospodărire vine să facă „ordinea” promisă de candidatul socialiştilor în alegerile locale din Chişinău? Plebea dintotdeauna s-a bucurat de circ, dar de ce unii uită că oamenii mai au nevoie şi de pâine?

Şicanele formale dintre liderii partidelor pro-moscovite şi aluziile trubadurilor de serviciu, precum că stânga politică se fragmentează, s-au dovedit a fi simple speculaţii. Mancurţii au indicaţii clare de la Kremlin şi nu-şi permit acum vreo supărare. De aceea o să-i vedem pe Dodon şi Usatîi împreună mult mai des decât atunci când se întâlnesc Filat cu Ţopii sau Diacov cu Voronin.

Mitingul de duminică, organizat în comun de către socialişti şi „partidul lor”, reprezintă efectul advers al oricărui preparat administrat incorect. Pastila revoluţionară înghiţită de dadaişti s-ar putea să afecteze, şi nu să amelioreze starea organismului nostru statal. Motiv pentru care, direct responsabili de transformarea disputelor politice într-o ceartă de mahala, de incitarea şi isterizarea maselor, precum şi de iminenta decepţionare a electoratului de dreapta sunt în primul rând membrii Platformei „DA”. Competiţia neroadă dintre cine a adunat mai mult norod şi cine a instalat mai multe corturi nu este nicidecum un exemplu de europenitate. Linşajul mediatic şi manipularea crasă prin intermediul unui trust de presă nu se încadrează în limitele libertăţii de exprimare. Altfel spus, scopul nu scuză mijloacele, iar limbajul trivial prevesteşte un caracter maniacal.

P.S. Am reuşit să urmăresc câte ceva din discursul searbăd al lui Dodon şi l-am auzit spunând că Republica Moldova trebuie eliberată. Tare mi-aş dori să nu mai fim „eliberaţi” încă o dată...

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite