Banca Mondială, îngrijorată de ultimele legi votate de Parlament de la Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banca Mondială este îngrijorată de adoptarea de Parlamentul Republicii Moldova a mai multor legi. Într-o declaraţie publică, se menţionează că ultimele legi adoptate „inversează progresele realizate în ultimii ani în raport cu sustenabilitatea şi caracterul adecvat al pensiilor, eficacitatea regimului de declarare a averilor şi intereselor personale în Republica Moldova”, transmite IPN.

Potrivit declaraţiei Băncii, reducerea vârstei de pensionare va afecta sustenabilitatea sistemului de pensii şi se va solda cu pensii mai mici, în special pentru femei. Această măsură lasă mai puţine resurse pentru cheltuielile prioritare în sănătate, educaţie şi infrastructură.

„Modificările aduse legislaţiei privind declararea averii şi a intereselor personale subminează verificarea declaraţiilor de avere şi interese personale şi fac aproape imposibilă impunerea sancţiunilor disciplinare pentru încălcarea integrităţii. Astfel, un instrument esenţial de asigurare a răspunderii pentru corupţie a fost substanţial slăbit”, se arată în document.

Cât priveşte abrogarea „Legii miliardului”, aceasta generează îngrijorări referitor la capacitatea Băncii Naţionale de a susţine stabilitatea macroeconomică şi financiară, esenţială pentru bunăstarea cetăţenilor Republicii Moldova.

Potrivit iniţiativei comasate a PSRM şi Partidului Şor, începând cu anul 2022, vârsta standard de pensionare pentru femei va fi de 57 de ani, iar pentru bărbaţi – 62 de ani. Pentru femeile care au născut şi au educat până la vârsta de opt ani cinci şi mai mulţi copii vârsta de pensionare va fi de 54 de ani. Pentru persoanele care au realizat stagiul de cotizare în condiţii deosebite de muncă, cel puţin 10 ani compleţi, vârsta standard de pensionare se va diminua cu – de la 5 ani până la 9 ani şi 6 luni, în funcţie de stagiu.

Tot la 16 decembrie, Parlamentul abrogat Legea din 2016 privind emisiunea obligaţiunilor de plată derivate din garanţiile de stat din 17 noiembrie 2014 şi din 1 aprilie 2015. Guvernul, în termen de trei luni de la intrarea în vigoare a legii, urmează să elaboreze şi să propună măsurile necesare pentru soluţionarea problemei datoriei celor trei bănci: Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank faţă de Banca Naţională a Moldovei.

Legile au fost votate de PSRM şi Platforma „Pentru Moldova”, care include şi deputaţii Partidului „Şor”. Opoziţia, care a lipsit din plen în momentul votului, a comentat că legile au fost votate „pe ascuns, cu încălcarea gravă a regulamentului şi sunt toxice pentru cetăţenii Republicii Moldova”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite