AUR Moldova cere anularea deciziei privind testarea profesorilor la COVID-19 din cont propriu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vlad Bileţchi, lider AUR Moldova
Vlad Bileţchi, lider AUR Moldova

Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) consideră că autorităţile discriminează cadrele didactice nevaccinate atunci când le oblige să prezinte un test la COVID-19, o data la două săptămâni, efectuat din cont propriu. AUR se impune categoric împotriva limitării drepturilor şi libertăţilor pe criteriul vaccinării.

Formaţiunea solicită insistent autorităţilor să anuleze decizia în cauză. În caz contrar, formaţiunea se va adresa instanţei de judecată, instituţiei Avocatului Poporului şi la Curtea Constituţională.

Într-o conferinţă de presă la IPN, liderul formaţiunii la Chişinău, Vlad Bileţchi, a declarat că AUR condamnă cu fermitate decizia Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică şi declaraţiile care au răsunat ulterior în spaţiul public cu referire la testarea profesorilor, considerând că decizia CENSP vine în contradicţie cu mai multe legi şi tratate internaţionale la care Moldova este parte. 

„Este vorba despre decizia care obligă cadrele didactice, dar şi alţi funcţionari de stat, sau care activează în sectorul bugetar, sau fiind plătiţi din bani publici, dacă nu sunt vaccinaţi sau dacă nu se vor vaccina, să efectueze un test la COVID-19 din cont propriu”. 

Vlad Bileţchi susţine că în statele europene, de exemplu în România, Germania, Austria, Estonia sau alte state, această testare se poate face ori de câte ori este nevoie, gratuit, din contul statului.

Vlad Bileţchi consideră că decizia este discriminatorie în raport cu persoanele nevaccinate şi cade sub incidenţa Legii pentru asigurarea egalităţii, dar şi a mai multor clauze din Codul Muncii, precum şi a tratatelor internaţionale la care Republica Moldova este parte. Convenţia Organizaţiei Internaţionale a Muncii privind securitatea şi igiena muncii şi mediul de muncă, ratificată printr-o hotărâre a Parlamentului în 1996, prevede că „măsurile de securitate şi igienă a muncii nu trebuie să antreneze nicio cheltuială pentru muncitori”, dar şi faptul că „măsurile privind securitatea, igiena şi sănătatea în muncă nu vor comporta în nicio situaţie obligaţii financiare din partea lucrătorilor”.

În altă ordine de idei, Vlad Bileţchi, a salutat vizita oficială a preşedintelui Parlamentului, Igor Grosu, la Bucureşti, planificată pentru data de 1 septembrie. Potrivit lui, este o vizită de bun augur, un gest de bun simţ, ţinând cont de faptul că „România este partenerul şi fratele nostru strategic în tot ce înseamnă dezvoltarea infrastructurii, dezvoltarea economiei şi dezvoltarea societăţii din Republica Moldova şi inclusiv este cel mai bun avocat al Republicii Moldova în faţa Uniunii Europene”. În acelaşi timp, este foarte important ca Moldova şi actuala guvernare să-şi onoreze angajamentele asumate până acum în faţa României şi Uniunii Europene, care investeşte mult în reformele din Moldova, inclusiv în cea a justiţiei.

De asemenea, AUR condamnă cu fermitate declaraţiile preşedintei Maia Sandu, din spaţiul public, care a spus că „angajarea în cadrul structurilor de stat a unei persoane care îi este rudă, în cazul dat verişoară, nu reprezintă conflict de interese”. Vlad Bileţchi spune că e conflict de interese. Aşa cum a fost pe timpul lui Plahotniuc şi Dodon, aşa este şi acum, nu există excepţii, nu există jumătăţi de măsură, nu există unora li se poate, altora nu”, a declarat el. În opinia sa, sunt regretabile şi declaraţiile potrivit cărora în ţară nu ar fi specialişti care să ocupe funcţii publice. El a sugerat să fie identificaţi oameni nu doar din hotarele partidului de la guvernare.

Politicianul mai crede că Procuratura Generală ar trebui să-l audieze pe liderul PCRM, Vladimir Voronin, care ar fi spus că Igor Dodon ar fi primit 3 milioane de euro pentru a părăsi Partidul Comuniştilor şi a crea Partidul Socialiştilor, că a primit sute de mii de euro pentru a-l vota pe Nicolae Timofti în funcţia de şef de stat şi că a primit milioane de euro pentru „a-l sluji pe Plahotniuc”, pentru a vota modificarea sistemului electoral de vot mixt etc.

Vlad Bileţchi a anunţat că va organiza conferinţe de presă în fiecare săptămână, unde va vorbi despre cele mai importante evenimente sociale, economice sau politice şi AUR va fi la dispoziţia mass-media şi guvernării cu tot instrumentarul posibil de sprijinire a reformelor democratice.

Anterior, ministra sănătăţii, Ala Nemerenco, a precizat că nu se impune obligativitatea vaccinării în rândul cadrelor didactice, dar testele sunt necesare întrucât dreptul majorităţii la sănătate prevalează asupra dreptului personal de a nu se vaccina. Ministrul a mai spus că statul nu poate să-şi asume cheltuielile pentru testări, întrucât banii trebuie redirecţionaţi către alte priorităţi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite