Apel patriarhal la pace, sub semnul războiului
0În vizita sa în stânga Nistrului, Patriarhul Rusiei Chiril a evocat faptele eroice ale militarilor ruşi pe aceste meleaguri şi s-a rugat pentru pacea şi bunăstarea „poporului multinaţional transnistrean“.
Ca şi la Chişinău, Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii Chiril a avut parte de un tratament regal în Transnistria, fiind întâmpinat cu onoruri militare, pâine cu sare şi drumuri presărate cu flori. La fiecare popas, întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ruse a amintit despre luptele sângeroase care s-au dat pe aceste meleaguri pentru eliberarea lor de sub juguri păgâne.
„Ne amintim cu recunoştinţă de remarcabilul comandant rus Alexandr Suvorov, bravii săi soldaţi, toţi cei care au obţinut această victorie pe malurile Nistrului, asigurând un trai în pace şi libertate creştinilor“, a declarat arhiereul la Tiraspol, oferind în dar catedralei din oraş icoana şi moaştele unui alt militar rus – Sfântul Feodor, amiralul Uşakov.
În discursul rostit apoi în piaţa Suvorov din Tiraspol, în prezenţa a mii de enoriaşi, Preafericitul a evocat operaţiunea Iaşi-Chişinău, care s-a soldat cu victoria asupra fascismului. Înaltul ierarh de la Moscova a vorbit şi despre legăturile acestor pământuri cu Rusia Kieveană. „Ştim că aici au fost semănate seminţele creştinismului din sfânta Rusie. Ştim că aici veneau şi slujitori ai bisericii de pe celălalt mal al Nistrului, iar o misiune nu-i încurca celeilalte. De atunci, Transnistria e locul de întâlnire a două civilizaţii – slave şi romane“, le-a spus enoriaşilor arhipăstorul.
În Cetatea Tighina, Patriarhul a sfinţit monumentul cneazului rus Alexandr Nevski şi a pomenit, din nou, despre „faptele eroice şi jerfa ostaşilor ruşi, fără de care nu se ştie cum ar fi fost astăzi Europa de Est“.
Credinţa poporului moldovenesc şi a celui multinaţional transnistrean va ajuta la rezolvarea conflictului din regiune. Patriarhul Chiril, şeful Bisericii Ortodoxe Ruse
TENSIUNI LA NOUL NEAMŢ
Capul Bisericii Ruse a vizitat şi Mănăstirea Noul Neamţ din Chiţcani. În ajun, călugării de acolo s-au plâns că autorităţile separatiste încearcă să-şi subordoneze acest important centru ortodox, aflat pe teritoriul necontrolat de Chişinău, dar sub jurisdicţia Mitropoliei Moldovei. Tema nu a fost însă atinsă în discuţia cu monahii.
„Am avut un dialog neutru, fără subiecte conflictuale. Per ansamblu, Patriarhul a avut un mesaj confuz, cu prea puţină pondere pentru o personalitate atât de puternică. A stat atât de mult în Moldova, dar a spus atât de puţine“, ne-a declarat scriitorul şi ieromonahul Savatie Baştovoi de la Noul Neamţ.
Totuşi, stareţul aşezământului din Chiţcani nu a fost invitat la dineul dat de liderul de la Tiraspol Evgheni Şevciuk în cinstea Patriarhului. Asta după ce în presă a apărut un document prin care mănăstirea ar fi fost cedată Transnistriei încă în 2012.
VA REVENI ÎN MOLDOVA
Atât Mitropolitul Chişinăului şi al Întregii Moldove, cât şi Episcopul de Tiraspol şi Dubăsari neagă existenţa actului şi a unor planuri secrete de a crea o mitropolie în Transnistria. „Sunt doar bârfe. Mă supun în totalitate Înalt Preasfinţitului Vladimir“, a spus Episcopul Savva. „Mănăstirea rămâne a Mitropoliei Moldovei. Patriarhul nu a vizitat-o cu prilejul transmiterii la o altă eparhie“, a declarat şi Mitropolitul Vladimir, precizând că Sanctitatea Sa va reveni în Moldova şi va merge în Găgăuzia, la Bălţi, Ungheni şi Cahul.