Andrian Candu: Nu există nicio înţelegere între Dodon şi Plahotniuc. Unii eurodeputaţi sunt mai puţin informaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Andrian Candu via Facebook
FOTO Andrian Candu via Facebook

Şeful Legislativului de la Chişinău, Andrian Candu, respinge acuzaţiile lansate de unii europarlamentari, potrivit cărora între Plahotniuc şi Dodon ar exista o înţelegere asupra modificării sistemului electoral din Moldova. Conform acestuia, unii eurodeputaţi sunt mai puţin informaţi, iar partidele din opoziţia moldovenească - PAS, PLDM şi PPDA - ar fi iniţiat o campanie de manipulare a parlamentarilor europeni, în special din PPE şi ALDE.

În încercarea de a argumenta poziţia PDM, potrivit căreia formaţiunea ar fi mereu pledat pentru schimbarea sistemului electoral şi că nu ar fi o iniţiativă recentă, de conjuctură, Candu a amintit de anul 2013.

„Partidul Democrat, împreună cu colegii din coaliţia de atunci, în mod special cei din PLDM, au schimbat sistemul electoral în sistem mixt. PD este un promotor de ani de zile a acestui sistem. Nu există nicio înţelegere între Dodon şi Plahotniuc, între Candu şi alţii”, a declarat Candu în cadrul unui briefing de presă, subliniind că singura înţelegere între PD şi PCRM a fost acel vot de compromis din 5 mai, când s-a decis votarea în prima lectură a proiectului de lege privind trecerea la sistemul electoral mixt. 

Referindu-se la dezbaterile de marţi, 16 mai, din Parlamentul European privind situaţia din Moldova, Andrian Candu susţine că Maia Sandu şi Andrei Năstase ar fi încercat, prin discuţii şi informaţii false cu unii europarlamentari din PPE, să-i influenţeze pe eurodeputaţi ca aceştia să contrubuie la blocarea finanţării pentru Republica Moldova.

„Este cinic şi meschin să ai un astfel de comportament, care a fost încercat şi cu FMI. Suportul pe care îl primeşte Republica Moldova din partea UE este pentru Republica Moldova, nu pentru Guvern, nu pentru actuala majoritate parlamentară”, a subliniat speakerul.

Europarlamentarul Grupului Popular European Cristian Preda s-a declarat marţi, 16 mai, pentru amânarea finanţării Republicii Moldova. În cadrul dezbaterilor din Parlamentul European privind situaţia din Moldova, eurodeputatul a afirmat că Guvernul de la Chişinău este condus de oligarhul Vlad Plahotniuc, iar banii europeni ar urma să fie tocaţi.

El a avertizat Uniunea Europeană că liderul PDM, Vlad Plahotniuc, şi preşedintele Igor Dodon ar vrea să introducă sistemul electoral mixt pentru ca „să controleze jocul”.

„Din coaliţia proeuropeană de la Chişinău a rămas un oligarh, care cooperează cu o slugă de-a lui Putin. Asta e realitatea de la faţa locului. În aceste condiţii, cum libertatea presei e călcată în picioare, cum statul de drept e o vorbă goală, nu putem trimite bani pentru a fi tocaţi de acest elite cleptocrate”, a conchis Preda.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite