Andrei Năstase: Iniţiativa de a-l demite pe Chirtoacă vine de la cuplul Plahotniuc-Dodon

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul Partidului „Platforma Demnitate şi Adevăr”, Andrei Năstase, consideră că tentativa de demitere a primarului general Dorin Chirtoacă printr-un referendum local, vine ca urmare a unei înţelegeri între Igor Dodon şi preşedintele PDM, oligarhul Vlad Plahotniuc.

„Pe de o parte, iniţiativa de a-l demite pe Chirtoacă vine de la cuplul Plahotniuc-Dodon, care au împărţit zonele de influenţă, pe de alta, actualul primar, aflat în cel de-al treilea mandat este o catastrofă pentru Capitala ţării. Demiterea lui ar fi o sancţiune prea blândă”, a menţionat Năstase într-un interviu pentru tribuna.md.

În încercarea de a-şi argumenta ideea, politicianul a amintit de o iniţiativă din 2016, din cadrul societăţii civile, de a începe colectarea semnăturilor pentru organizarea unui referendum de demitere a edilului, care însă a eşuat. Atunci, înregistrarea grupului de iniţiativă a fost respinsă de Curtea de Apel Bălţi, în timp ce iniţiativa socialiştilor a fost acceptată, însă de Curtea de Apel Chişinău.

„Atunci justiţia lui Plahotniuc a respins iniţiativa, având o înţelegere cu Mihai Ghimpu. Vorbesc zilnic cu zeci de oameni din Chişinău care sunt revoltaţi de modul de administrare a Capitalei. Prin urmare, consider că oamenii, chişinăuienii sunt cei mai îndreptăţiţi să decidă cum e mai bine. Dacă la referendum se va vota pentru revocare, rezultă că asta este voinţa alegătorilor”, a subliniat preşedintele PPDA.

Partidul Socialiştilor a început joi, 11 mai, colectarea de semnături pentru iniţierea referendumului de demitere a primarului Dorin Chirtoacă. Printre primii semnatari s-a enumerat şi Igor Dodon, care a sugerat atunci că Primăria ar putea fi preluată de socialişti.

Curtea de Apel Chişinău a acceptat joi, 27 aprilie, cererea grupului de iniţiativă a PSRM pentru colectarea semnăturilor de organizare a referendumului local de revocare din funcţie a primarului Capitalei. Astfel, în termen de 60 de zile, grupul de iniţiativă respectiv trebuie să colecteze şi să prezinte la CEC nu mai puţin de 65 de mii de semnături, pentru ca CEC să poată iniţia procedura de organizare a referendumului local.

Potrivit consilierului municipal PSRM Ion Ceban, până în acest moment au fost colectate circa 30 de mii de semnături, jumătate din numprul necesar.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite