Ambasadorul Andrei Neguţa revine la Moscova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO mir24.tv
FOTO mir24.tv

Ambasadorul Republicii Moldova în Federaţia Rusă, Andrei Neguţa, retras acum trei luni pentru o perioadă nedeterminată, urmează se revină la Moscova. Anunţul a fost făcut de către ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, după întrevederea cu viceministrul rus al Afacerilor Externe, Grigori Karasin, aflat într-o vizită la Chişinău, transmite IPN.

Tudor Ulianovschi a declarat că în cadrul întrevederii a fost discutat întregul spectrul al întrebărilor actuale ce ţin de relaţiile moldo-ruse, astfel încât părţile să poată veni cu paşi concreţi.

„După cum se cunoaşte, raporturile bilaterale moldo-ruse se află într-o perioadă deloc simplă de dezvoltare. Şi spre regret, s-a acumulat un şir întreg de probleme care necesită a fi examinate şi soluţionate. Am reiterat în cadrul dialogului solicitarea către partea rusă referitor la necesitatea soluţionării şi depăşirii situaţiei existente, precum şi excluderii pe viitor a cazurilor de abuz şi presiuni asupra cetăţenilor moldoveni, inclusiv a oamenilor politici şi oficialilor din ţara noastră”, a notat Tudor Ulianovschi.

Ministrul a menţionat că s-a discutat şi despre necesitatea amplificării cooperării pe dimensiunea asistenţei juridice reciproce privind dosarul care vizează spălările de bani proveniţi din Rusia, prin băncile moldoveneşti. Totodată, potrivit ministrului, partea moldovenească şi-a exprimat disponibilitatea pentru relansarea negocierilor pe marginea proiectelor de acorduri privind migraţia forţei de muncă şi combaterea migraţiei ilegale.

Şeful diplomaţiei moldoveneşti a spus că un subiect aparte a constituit participarea Federaţiei Ruse în procesul de negocieri pentru soluţionarea diferendului transnistrean. În opinia sa, retragerea trupelor militare şi a muniţiilor ruse din regiunea transnistreană ar putea reprezenta un punct major în avansarea procesului de soluţionare a conflictului transnistrean.

La rândul său, Grigori Karasin a declarat că dialogul de la Chişinău a fost unul consistent. Părţile au convenit să intensifice ritmul colaborării. Oficialul rus a fost de acord cu faptul că pe parcursul anului trecut relaţiile bilaterale, spre regret, s-au dezvoltat dezechilibrat. În opinia sa, este necesară impulsionarea procesului de soluţionare a conflictului transnistrean. Viceministrul rus a mai spus că discuţia de astăzi a confirmat disponibilitatea părţilor de a soluţiona în parteneriat problemele existente.

La sfârşitul lunii decembrie, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene l-a chemat pentru consultări la Chişinău pe ambasadorul Republicii Moldova în Federaţia Rusă, Andrei Neguţa, pentru o perioadă nedeterminată. Retragerea a fost motivată prin „cazurile de hărţuire şi intimidare de către autorităţile Federaţiei Ruse a persoanelor oficiale şi oamenilor politici din Republica Moldova şi lipsa unor reacţii oficiale la demersurile repetate ale autorităţilor moldoveneşti pe marginea acestor cazuri”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite