Prima fabrică de biogaz la nivel industrial din Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igor Corman, preşedintele Parlamentului, Matthias Meyer, Ambasadorul german la Chişinău şi Dr. Thomas Kirchberg, manager al Südzucker AG au dat startul producerii de biogaz
Igor Corman, preşedintele Parlamentului, Matthias Meyer, Ambasadorul german la Chişinău şi Dr. Thomas Kirchberg, manager al Südzucker AG au dat startul producerii de biogaz

Vineri, 20 septembrie, pe teritoriul fabricii de zahăr din Drochia, care aparţine companiei Südzucker Moldova, a avut loc ceremonia de punere în funcţiune a fabricii de producere a biogazului din borhot de sfeclă de zahăr, rezultat din procesul de producere a zahărului din sfeclă.

nstalaţia este rezultatul unei investiţii de 7,5 milioane de euro, efectuate în ultimii doi ani. Aceasta va permite întreprinderii germane Sudzucker Moldova să reducă consumul de gaze naturale cu circa 15% pe an, datorită producerii de biogaz din borhotul de sfeclă de zahăr, rezultat din producerea zahărului la fabricile companiei.

Dr. Thomas Kirchberg, preşedintele consiliului de observatori al Südzucker Moldova şi membru al comitetului de conducere al concernului european Südzucker AG a declarat că lansarea acestei fabrici este o noutate pentru Republica Moldova şi o producţie „ce va reduce dependenţa ţării de importul de resurse energetice“. Totodată managerul a declarat că compania îşi va continua investiţiile în Republica Moldova, dar aşteaptă de la autorităţi o stabilitate şi previzibilitate a politicii fiscale.

Igor Corman, preşedintele Parlamentului a salutat investiţiile companiei germane în dezvoltarea sectorului energiei verzi din Republicii Moldova. „O astfel de investiţie contribuie la dezvoltarea economiei, la crearea de locuri de muncă, şi ajută ţara noastră să îndeplinească obiectivele asumate la implementarea Strategiei Naţionale de Dezvoltare şi a Strategiei Energetice. Astfel de investiţii aduc tehnologii noi şi o altă viziune de a face afaceri. Totodată se ştie că eficienţa energetică merge mână în mână cu competitivitatea. Dorim să avem cât mai multe astfel de investiţii“, a declarat şeful Legislativului.

Fabrica de biogaz are o capacitate de producţie de 7,3 milioane metri cubi de biogaz pe an, cu un conţinut de 51% de metan. Combustibilul va fi produs din borhotul de sfeclă de zahăr, rezultat din producerea zahărului la fabricile Sudzucker şi va asigura circa 15% din necesităţile în resurse energetice ale companiei.

Centrala pe bază de cogenerare a întreprinderii va produce energie termică şi energie electrică pentru necesităţile proprii în sezonul de producere, iar în restul timpului energia electrică va fi livrată în reţeaua de distribuţie.
Pe parcursul primilor 2 ani vor fi prelucrate doar deşeurile comprimate de sfeclă de zahăr, iar mai apoi vor fi utilizate toate deşeurile organice rezultate în urma procesului de prelucrare a sfeclei de zahăr. Biogazul obţinut, de rând cu gazul natural cumpărat de Südzucker Moldova va fi ars în cazanul fabricii, iar energia şi aburii obţinuţi vor fi utilizate în procesul de producere a zahărului. Adiţional, instalaţia de biogaz va mai genera energie termică şi electrică.
Investiţiile urmează să fie recuperate în termen de circa cinci ani.

Pe parcursul activităţii sale în Republica Moldova, compania Südzucker Moldova SA a investit în producerea de sfeclă de zahăr peste 600 milioane de lei. Acţionarul principal al companiei este concernul european Südzucker AG -  cel mai mare producător de zahăr din Europa. În componenţa acestuia întră fabrici de zahăr amplasate în Germania, Belgia, Bosnia şi Herzegovina, Franţa, Austria, Polonia, România, Ungaria, Cehia şi Slovacia, precum şi rafinării, fabrici de producere a bio-etanolului, pizza, concentratelor de fructe şi produselor intermediare.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite