Presa de peste Prut scrie că Republica Moldova nu poate importa gaz din România. Viceministrul Economiei de la Chişinău are o explicaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Republica Moldova a importat în acest an 700 mii de metri cubi de gaze din România FOTO: Adevărul
Republica Moldova a importat în acest an 700 mii de metri cubi de gaze din România FOTO: Adevărul

În timp ce presa de peste Prut scrie că niciun metru cub de gaze nu va mai trece în această iarnă din România către Republica Moldova din motive tehnice, iar lansarea gazoductului Iaşi-Ungheni a avut mai degrabă un scop propagandistic, viceministrul Economiei de la Chişinău Valeriu Triboi a explicat pentru Adevărul Moldova că lucrurile nu stau chiar aşa.

Potrivit economica.net, Republica Moldova nu a solicitat importuri de gaze naturale din România, deşi este perioada rece a anului, iar, pe lângă lipsa cererii, un alt impendiment care stă în calea gazului românesc este presiunea joasă din conducte care nu permite livrarea unor cantităţi mari.   

„Pentru ca zeci sau sute de milioane de metri cubi de gaze să ajungă în Moldova, pe lângă cerere pentru aşa ceva, ar trebui montate mai multe compresoare care să ridice presiunea gazului din conductele româneşti. O investiţie de milioane de euro, care acum nu mai prezintă niciun interes”, scrie economica.net.

În acelaşi timp, sursa notează că lansarea gazoductului Iaşi-Ungheni a avut, mai degrabă, un scop propagandistic.

Solicitat de Adevărul Moldova, viceministrul Economiei în exerciţiu Valeriu Triboi a explicat că, potrivit prevederilor contractului, Republica Moldova poate importa anual un milion de metri cubi de gaze naturale dintre care au fost livrate deja 700 mii de metri cubi de gaze. În acelaşi timp, responsabilul de sectorul energetic din cadrul ministerului a menţionat că volumul important din România nu constituie nici un procent din volumul integral de gaze importat, iar scopul final rămâne a fi aducerea gazoductului Iaşi-Ungheni la Chişinău. „Pentru anul viitor, vom încheia un nou contract în vederea livrării unei cantităţi similare, de un milion de metri cubi de gaze. Este vorba despre un număr foarte mic de consumatori din Ungheni. Am discutat cu partea română şi am primit asigurări că toate măsurile vor fi finalizate până în 2017. Există aceste probleme tehnice, dar noi deja discutăm cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Banca Europeană pentru Investiţii şi Delegaţia Uniunii Europene pentru a beneficia de surse de investiţii pentru a extinde gazoductul până la Chişinău, inlcusiv pentru instalarea acestor compresoare”, a precizat viceministrul Economiei.

Potrivit lui Valeriu Triboi, autorităţile de la Chişinău lucrează acum la studiul de fezabilitate privind realizarea proiectul de extindere a gazoductului.

Preţul de import al gazului românesc este mai ieftin cu circa 50 de dolari per mia de metri cubi decât gazul rusesc.

Gazul rusesc a ajuns în ultimul trimestru al anului 2015 la circa 200 de dolari per mia de metri cubi, la începutul anului fiind de 332 de dolari per mia de metri cubi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite