Italia şi Franţa se ridică împotriva Germaniei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Italia şi Franţa şi-au exprimat iritarea faţă de solicitarea cancelarului german Angela Merkel să depună eforturi suplimentare pentru a modifica bugetele astfel încât să respecte regulile UE. Parisul şi Roma au transmis Angelei Merkel să se concentreze mai mult asupra propriilor probleme economice.

În cadrul unui interviu acordat cotidianului Die Welt, Merkel a cerut Franţei şi Italiei să respecte ţintele de deficit bugetar stabilite, informează Euractiv. În cazul în care nu se vor produce modificări semnificative, Comisia Europeană ar putea amenda Franţa deoarece are un deficit mult prea mare, iar Italia ar putea fi pusă sub supraveghere din pricina datoriei publice mult prea mari. „Comisia a spus destul de clar că tot ceea ce s-a făcut până acum nu este suficient. Sunt de accord cu asta”, a declarat Merkel.

Replica italiană

Un oficial italian de rang înalt a reacţionat la poziţia Angelei Merkel spunând că este regretabil faptul că şefa guvernului german vede drept insuficiente reformele introduse de premierul Matteo Renzi. „Guvernul italian nu şi-a permis niciodată să dea note unui stat membru al Uniunii Europene şi cerem Germaniei să se comporte la fel”, a declarat Sandro Gozi, subsecretar de stat pentru afaceri europene. „Cancelarul Merkel poate ar trebui să se concentreze asupra problemelor Germaniei, asupra lipsei de investiţii sau a balanţei de plăţi dezechilibrate. Ar fi o contribuţie importantă pe care Europa o aşteaptă de multă vreme din partea Berlinului şi care nu s-a petrecut până acum”, a mai afirmat oficialul Italian.

Ironie franceză

Ministrul francez de finanţe Michel Sapin a afirmat că remarcile Angelei Merkel se adresează probabil membrilor propriului ei partid, creştin democraţii CDU, care urmează să îşi ţină congresul anual în această săptămână la Koln. „Reformele pe care le facem în Franţa nu le facem pentru a mulţumi un anume lider european, ci pentru că sunt necesare Franţei”, a afirmat Sapin într-o emisiune televizată. Oficialul francez a adăugat că Germania are propriile probleme, de la starea proastă a şoselelor la rata scăzută a naşterilor. „În Germania, populaţia scade în fiecare an. În 10 sau 20 de ani, din această cauză, ne vom găsi într-o poziţie mai bună. Germania este acum într-o poziţie mai bună datorită reformelor făcute cu 10 ani în urmă”.

Sensibilitate politică

Anul trecut, Comisia Europeană a primit puteri sporite în ceea ce priveşte evaluarea bugetelor naţionale pentru a se asigura că acestea respectă reglementările europene. Însă sancţionarea ţărilor care nu respect aceste reguli bugetare rămâne un subiect foarte controversat.

În Italia, Renzi şi-a modificat planul bugetar original în luna octombrie după obiecţiile Comisiei Europene, adăugând o serie de reduceri în valoare de 4,5 miliarde euro, adică 0,3% din Produsul Intern Brut. Însă având perspectivele unui şomaj de 13%, Renzi nu doreşte să facă reduceri bugetare suplimentare.

Franţa s-a angajat să îşi reducă deficitul bugetar la 3% în conformitate cu regulile europene până în anul 2013, însă de curând a anunţat că nu va putea atinge acest obiectiv înainte de anul 2017.

Ameninţarea Comisiei Europene

La sfârşitul lunii noiermbrie, Comisia Europeană a avertizat Franţa că se află încă în pericolul de a fi amendată, dacă nu continuă implementarea reformelor convenite cu Uniunea Europeană (UE) şi nu respectă regulile bugetare impuse de UE, transmite Mediafax.

CE a hotărât să acorde timp guvernului francez până în luna martie a anului viitor pentru a dovedi că respectă angajamentul privind implementarea reformelor structurale, înainte de a lua o decizie în ceea ce priveşte sancţionarea Franţei. Comisia a evitat, astfel, un conflict cu Parisul legat de necesitatea reducerii cheltuielilor bugetare.

La finalul lunii octombrie, autorităţile de la Bruxelles au acceptat proiectele de buget ale Franţei şi Italiei pentru 2015, după corecţii de ultim moment, însă nu au exclus posibilitatea de a cere măsuri suplimentate de reducere a deficitelor şi de a impune amenzi în cazul nerespectării regulilor bugetare ale UE.

În octombrie, Guvernul francez a anunţat că va rata atât anul viitor, cât şi în 2016 ţinta de reducere a deficitului bugetar la 3% din produsul intern brut, dar a avertizat că nu va lua măsuri suplimentare de austeritate, în ciuda presiunilor Uniunii Europene. Franţa, al cărei proiect de buget prevede pentru 2015 un deficit de 4,3% din PIB, a promis o reducere suplimentară a cheltuielilor de 3,6-3,7 miliarde de euro. Deficitul structural va scădea cu peste 0,5 puncte procentuale, faţă de 0,2% în proiectul iniţial.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite