De ce Moldova are nevoie de un acord cu Fondul Monetar Internaţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Parlamentului Igor Corman s-a intalnit de două ori cu misiunea FMI FOTO parlament.md
Preşedintele Parlamentului Igor Corman s-a intalnit de două ori cu misiunea FMI FOTO parlament.md

Misiunea Fondului Monetar Internaţional a plecat fără a ajunge la o înţelegere cu Guvernul. Experţii spun că ţara are nevoie de un acord pentru a putea atrage investiţii şi alte fonduri externe

Misiunea FMI a plecat fără să susţină obişnuita conferinţă de presă de încheiere împreună cu premierul, motivele nefiind anunţate. Într-un comunicat de presă al reprezentanţei FMI se precizează doar că misiunea a ajuns la concluzia că economia Republicii Moldova şi-a revenit puternic după seceta gravă din 2012.

„În anul 2013 s-a înregistrat o creştere economică de 7,5%, inflaţia s-a menţinut în jurul a 5%, iar deficitul bugetului s-a redus până la 1,8% din PIB“, se menţionează în comunicatul FMI. Totodată, se spune că în cadrul vizitei au fost discutate politicile ce ar putea sta la baza unui program susţinut de FMI, inclusiv cele menite să asigure sustenabilitatea bugetar-fiscală, promovarea unei politici monetare prudente şi consolidarea sectorului financiar. „Discuţiile vor continua pe parcursul următoarelor săptămâni“, a declarat la încheierea vizitei Max Alier, şeful misiunii.

Vicepremierul Valeriu Lazăr susţine însă că nu s-ar fi întâmplat nimic grav şi că discuţiile cu FMI vor continua. „Nu există situaţii fără soluţii. Unele se găsesc mai greu, altele mai uşor“, a declarat ministrul.

Acordul cu FMI, certificat de garanţie

Economistul Dumitru Budianschi consideră că, deşi situaţia economică este bună, ţara noastră are nevoie de un acord cu FMI. „În primul rând, acordul oferă o garanţie investitorilor străini că în Moldova există o supraveghere internaţională şi nu vor exista derapaje. În plus, existenţa acordului cu FMI este o condiţie pusă de alţi finanţatori la alocarea de resurse financiare. Ţara are nevoie şi de expertiza pe care o poate oferi FMI, mai ales în condiţiile în care nivelul corupţiei este unul foarte înalt“, afirmă expertul.

Totodată, Dumitru Budianschi susţine că în condiţiile în care în 2014 Moldova va semna Acordul de Asociere cu UE, înţelegerea cu FMI este necesară şi pentru a putea avea acces rapid la banii fondului, în cazul în care unele state ar lua măsuri ce ar afecta economia ţării.

Decizii controversate

Potrivit unor surse, dialogul cu FMI s-a oprit ca urmare a unor decizii adoptate de Parlament la finele anului trecut. Cea mai vehiculată este revenirea la cota TVA de 8% pentru agricultură şi industria alimentară. Însă la mijloc sunt şi alte decizii, inclusiv scutirea de plata unor contribuţii la buget acordată pentru compania Glorinal sau stabilirea unei cote mai mici la accizele la ţigări, ce ar duce la ratarea unor venituri de peste 200 de milioane de lei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite