Compania Eventis Mobile consideră că este victima unui atac din partea autorităţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noii proprietari intenţionau să investească zeci de milioane de lei în dezvoltarea companiei Eventis FOTO Tudor Iovu
Noii proprietari intenţionau să investească zeci de milioane de lei în dezvoltarea companiei Eventis FOTO Tudor Iovu

ÎM “Eventis Mobile” SRL este supusă unui atac ilegal din partea unor funcţionari de stat, şi în special din partea Ministrului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiei, Pavel Filip, susţine Andrei Iosip, juristul companiei.

După refuzul Camerei Înregistrării de Stat, ilegal în opinia lui Andrei Iosip, de a înregistra contractul din 14 mai 2013 de vânzare-cumpărare a bunurilor din masa debitoare a ÎM “Eventis Mobile” SRL, ca complex patrimonial unic, precum şi în urma tentativei Agenţiei Naţionale de Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologii Informaţionale (ANRCETI) de retragere a licenţei GSM, compania a obţinut noi probe care demonstrează existenţa unui interes vădit în lichidarea ilegală şi definitivă a celui de al treilea operator de telefonie mobilă din Republica Moldova, iar odată cu aceasta privarea a circa 300 de creditori de dreptul legal la satisfacerea creanţelor faţă de ÎM “Eventis Mobile” SRL.

"Astfel, dacă anterior la interpelările ÎM „Eventis Mobile” SRL precum şi la întrebările structurilor mass media, Camera Înregistrării de Stat îşi motiva refuzul prin faptul că solicitantul ÎM „Eventis Mobile” SRL nu ar fi depus toate actele necesare, dictate de normele legislaţiei în vigoare, la momentul actual au devenit cunoscute circumstanţele reale, care au servit drept temei de refuz în înregistrarea contractului de vânzare-cumpărare din 14.05.2013, potrivit at. 129 alin. (12) al Legii Insolvabilităţii149/2012", a menţionat Iosip.

Ministrul intervine

„E vorba de scrisoarea Ministrului Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţiilor Nr. 01/968 din 03.07.2013, care mai exact este o scrisoare personală a d-lui Pavel Filip, deoarece aceasta este doar semnată de dumnealui, dar nu conţine şi ştampila Ministerului Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţiilor şi care a servit drept motiv pentru Camera Înregistrării de Stat de a refuza înregistrarea contractului. Or, la una din scrisorile ÎM „Eventis Mobile” SRL adresată Ministerului Justiţiei al Republicii Moldova, drept răspuns ministrul Oleg Efrim, prin scrisoarea nr. 01/7618 din 16.08.2013, a declarat că nu ar fi fost împuternicit de a se expune asupra hotărârilor judecătoreşti emise pe marginea cauzei ÎM „Eventis Mobile” SRL sau de a interveni în soluţionarea litigiilor de către instanţelor judecătoreşti, ţinînd cont de Regulamentul de activitate aprobat prin Hotărîrea Guvernului Nr. 736 din 03.10.2012.

Însă, Ministrul Justiţiei a informat ÎM „Eventis Mobile” SRL că în adresa Ministerului Justiţiei a fost expediată cererea nr. 01/968 din 03.07.2013, înregistrată la 05.07.2013 sub nr. 13591 prin care Ministerul Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţiilor a solicitat de a nu înregistra contractul de vânzare-cumpărare a ÎM „Eventis Mobile” SRL către SC „Iulerom” SRL pînă la definitivarea tuturor proceselor de judecată intentate în acest sens şi existenţa unei hotărîri definitive şi irevocabile. Astfel, Ministrul Justiţiei a confirmat că anume această cerere ar servi drept motiv pentru refuzul înregistrării contractului din 14.05.2013, mai afirmă avocatul.

Andrei Iosip a menţionat că cererea Ministrului Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţiilor, a fost înaintată Ministerului Justiţiei în contextul în care prin încheierea din 18 iunie 2013, definitivă şi irevocabilă a Curţii de Apel Chişinău, contractul de vînzare-cumpărare din 14.05.2013 privind înstrăinarea complexului patrimonial unic al ÎM „Eventis Mobile” SRL a  fost confirmat, fapt care certifică autenticitatea şi legalitatea acestuia.

Totodată  la 18.07.2013, Curtea de Apel Chişinău la cererea părţii interesate, în scopul explicării modului de executare a Încheierii Curţii de Apel Chişinău din 18.06.2013, a constatat că: contractul de vînzare a bunurilor masei debitoare a ÎM “Eventis Mobile” SRL ca complex patrimonial unic din 14.05.2013, Încheierea Curţii de Apel Chişinău din 18.06.2013 şi  contractul de vînzare-cumpărare a bunurilor ÎM “Eventis Mobile” SRL ca complex patrimonial unic din 04.07.2013, autentificat notarial, reprezintă un set unic de acte care servesc ca temei pentru Camera Înregistrării de Stat pentru înregistrarea contractului de vânzare-cumpărare a bunurilor ÎM “Eventis Mobile” SRL ca complex patrimonial unic precum.

Imixţiune în înfăptuirea justiţiei

„Nu vreau să acuz pe nimeni, însă cred că orice jurist este de acord cu mine că scrisoarea Ministrului Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţiilor reprezintă un amestec în înfăptuirea justiţiei, şi anume în executarea unei hotărâri judecătoreşti”, a mai menţionat Andrei Iosip. Totodată, nu există nici act normativ care să confere Ministerului Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţiilor, dreptul legal de a cenzura conţinutul unei tranzacţii comerciale, sau mai mult ca atît de a interzice înregistrarea dreptului de proprietate, consfinţit prin art. 1 al Protocolului Adiţional Nr. 1 la Convenţia Europeeană pentru Drepturile Omului.

La speţă, urmează de asemenea să luăm în consideraţie şi prevederile art. 120 al Constituţiei Republicii Moldova, care statuează expres că, este obligatorie respectarea sentinţelor şi a altor hotărîri definitive ale instanţelor judecătoreşti, precum şi colaborarea solicitată de acestea în timpul procesului, al executării sentinţelor şi a altor hotărîri judecătoreşti definitive.

Andrei Iosip a menţionat că pe marginea acestui fapt au fost sesizate organele de drept ale Republicii Moldova precum şi au fost informate instituţiile consulare aflate pe teritoriul Republicii Moldova, în speranţa intervenirii acestora şi apărării drepturilor creditorilor ÎM “Eventis Mobile” SRL.

„Din informaţia pe care o deţinem, tranzacţia între companiile Iulerom şi Eventis Mobile a fost efectuată cu încălcări ale legislaţiei, fapt ce ne face să presupunem că este o afacere dubioasă. Contractul a fost prezentat în instanţa de judecată fără a fi autentificat notarial, fără a avea actul de inventariere, bilanţul contabil, concluzia auditorului independent asupra componenţei şi valorii întreprinderii“, a declarat anterior Pavel Filip, ministrul Tehnologiei Informaţiei.

Pavel Filip susţinea atunci că administratorul insolvabilităţii a semnat contractul fără ca Adunarea generală a creditorilor să fi aprobat condiţiile esenţiale ale tranzacţiei.

Scrisoarea ministrului Tehnologiilor Informaţionale Pavel Filip
Scrisoarea ministrului Tehnologiilor Informationale
Scrisoarea ministrului Tehnologiilor Informaţionale Pavel Filip
Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite