Cât de bune sunt, de fapt, vinurile moldoveneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Experţii spun că vinurile din Moldova nu sunt promovate suficient FOTO Adevărul
Experţii spun că vinurile din Moldova nu sunt promovate suficient FOTO Adevărul

În timp ce unii experţi susţin că autorităţile de control din Rusia n-au avut motive obiective să interzică vinurile moldoveneşti, alţii sugerează că mai avem de muncit la calitatea produselor de export

Rusia manifestă un subiectivism extrem şi se conduce în exclusivitate de factori politici, instituind restricţii la importurile de produse din Republica Moldova. De această părere sunt preşedintele Academiei de Ştiinţe, Gheorghe Duca, şi coordonatorul secţiei ştiinţe agricole, Boris Găină, care au difuzat o declaraţie comună.

Ruşii nu acţionează conform principiilor OMC

„Ruşii nu ne oferă protocolul de investigaţii, ca să vedem ce au depistat şi în ce concentraţii. Suntem nevoiţi să prelevăm aceleaşi probe şi să le trimitem în laboratoare din Polonia, Austria sau Franţa şi să aşteptăm rezultatele analizelor câte o lună, căci sunt investigaţii foarte dificile. Constatăm că ruşii nu sunt corecţi cu noi, ceea ce nu le face onoare“, este revoltat academicianul Boris Găină.

Oenologul spune că ţara noastră a susţinut Rusia atunci când aceasta a aderat la Organizaţia Mondială a Comerţului, dar acum autorităţile de la Moscova acţionează contrar principiilor acestei structuri importante. Savantul sugerează că Moldova ar putea fi pusă în situaţia de a se adresa la Arbitrajul Internaţional pentru a soluţiona divergenţele apărute în relaţiile economice dintre producătorii moldoveni şi organele de control ale Federaţiei Ruse.

Boris Găină susţine că dacă pe piaţa din Rusia ajung şi vinuri de proastă calitate, aceasta nu s-ar putea face fără contribuţia organelor de control din această ţară.

„Trebuie să facem ordine la noi acasă“

Leonid Litra, cercetător superior la Institutul de Politică Mondială din Kiev, observă însă că în magazinele din Ucraina se vând multe vinuri moldoveneşti de calitate îndoielnică, necunoscute la noi, fapt ce afectează imaginea ţării noastre. „Ar trebui să existe rigori mult mai serioase în privinţa calităţii. Uniunea Europeană are suficiente instrumente ca să ne ajute în cazul embargoului rusesc, dar trebuie şi noi să facem ordine în ceea ce avem, să nu rămânem cu acelaşi produs timp de 20 de ani şi orice tentativă de a ne reforma să fie calificată ca o presiune“, afirmă expertul.

Pe de altă parte, Arcadie Foşnea, directorul executiv al companiei Chateau Vartely, susţine că în ultimii ani calitatea vinurilor moldoveneşti a crescut mult.

„E nevoie însă şi de o promovare adecvată, de crearea unei imagini în lume a băuturilor moldoveneşti. Asta se face în timp şi cu mulţi bani. Noi, de exemplu, am avut întotdeauna temerea că ruşii pot în orice moment să blocheze exporturile şi ne-am străduit să diversificăm pieţele“, explică managerul.

Nici ruşii nu cred Rospotrebnadzorul

Potrivit lui, acuzaţiile Rospotrebnadzor au un impact limitat asupra preferinţelor consumatorilor din străinătate. „După embargoul din 2006, au fost şi alte restricţii şi avertizări din partea şefilor serviciului sanitar rus. De fiecare dată, s-a adeverit că acestea aveau mai degrabă un caracter politic. Chiar şi consumatorii ruşi nu dau crezare avertismentelor emise de Rospotrebnadzor. Mesajele de susţinere la nivel mondial sunt cea mai bună mărturie pentru noi“, menţionează Arcadie Foşnea.

Directorul Centrului de marketing a pieţelor de alcool din Rusia, Vadim Drobiz, consideră că noul embargo se deosebeşte radical de cel din 2006 şi că interdicţiile au un caracter temporar. Şi asta pentru că certificatele emise anterior nu au fost anulate, iar vinul care a fost deja exportat ajunge la consumatori.

„Sunt convins că după Revelion producţia moldovenească se va întoarce pe piaţă, dar revenirea va fi conform scenariului georgian, adică foarte dificilă“, susţine specialistul rus.

Şeful Serviciului sanitar rus Rospotrebnadzor, Ghenadie Onişcenko, a dedat şi la ironii de genul: «acest vin nu mai poate fi consumat şi poate fi folosit în alte scopuri, cum ar fi la vopsirea gardurilor», scrie blogul său de pe adevarul.ro.

Citeşte şi:

Patru medalii pentru vinurile din Republica Moldova la cel mai mare concurs internaţional din Franţa

Trei vinării din Moldova au obţinut patru medalii la ediţia 2013 a Challenge International du Vin, organizat de Concours des Vins (C.D.V.) şi care se desfăşoară în fiecare an la Bourg, în regiunea Bordeaux din Franţa.

Cricova, Purcari şi Bucuria sunt cele mai valoroase mărci neaoşe moldoveneşti

Valoarea totală a celor mai scumpe 50 mărci moldoveneşti este de circa 158 de milioane de dolari, de două ori mai puţin decât Borsec, cel mai valoros brand românesc, şi de trei ori decât Nemirov, cel mai scump produs tipic ucrainean.

Bogaţia Moldovei, ascunsă în beciuri adânci

Moldovenilor, de la vlădică la opincă, le place să se laude cu vinurile produse de ei. E ceva firesc, susţin oenologii, pentru că viticultura şi vinificaţia face parte din cultura şi tradiţiile noastre.

Vinul refuzat de ruşi, bun să integreze Republica Moldova în UE

Decizia Rusiei de a introduce interdicţii la importul de băuturi alcoolice din Moldova a provocat un val de critici la nivel înal, dar şi o mobilizare naţională în mediul virtual. Primul dintre demnitari care a reacţionat a fost şeful statului Nicolae Timofti.

Ca răspuns embargoului rusesc, România va cumpăra mai mult vin din Republica Moldova

În cadrul unei discuţii de astăzi, Traian Băsescu, preşedintele României l-a anunţat pe Nicolae Timofti, preşedintele Republicii Moldova, că România va importa mai mult vin din Republica Moldova.

După Rusia, şi Belarus ameninţă Moldova cu embargo pe vinuri

După ce Rusia a interzis importul băuturilor alcoolice din Moldova, şi Belarus ne ameninţă cu un embargo. Pentru început, autorităţile de la Minsk au interzis reexportarea vinurilor moldoveneşti în Federaţia Rusă.

EDITORIAL Alina Ţurcanu: Prietenul la embargo se cunoaşte

A fost suficient ca medicul sanitar-şef al Rusiei să pună embargo pe vinurile moldoveneşti că din Vest au început să curgă râuri de declaraţii de susţinere a Republicii Moldova. Europarlamentari, miniştri de Externe, comisari europeni... Toţi ne consolează, ne încurajează, ceartă Rusia pentru presiunile exercitate.

Preşedintele Republicii Moldova despre embargoul Rusiei pe vinuri: „Este un act neprietenesc, necreştinesc, nefrăţesc“

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a declarat că embargoul Rusiei pe vinurile din ţara noastră este „un act neprietenesc“.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite