Capitalizarea Băncii de Economii a eşuat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia parlamentară economie, buget şi finanţe a dat aviz negativ proiectului de modificare a Legii bugetului ce prevede alocarea a 200 milioane de lei pentru majorarea capitalului social al Băncii de Economii (BEM). Nici acţionarii minoritari nu sunt de acord să contribuie cu bani.

Deputatul Valeriu Guma, a declarat că deputaţii nu au avizat alocarea celor 200 de milioane de lei pentru că nu cunosc decizia oficială a Adunării Generale a acţionarilor BEM, anunţă publika.md.

"Statul deja a dat un mesaj prin hotărârea Guvernului de a aloca aceşti bani. Din păcate nu avem o situaţie clară dacă au votat sau nu acţionarii minoritari. Am aflat că votarea a fost prin corespondenţă. Da, legea prevede că se poate vota astfel, dar aflându-ne într-o situaţie de criză nu cred că e normal acest lucru. Noi putem să ne convocăm în Comisie în orice moment şi să avizăm, dacă vom primi decizia oficială a adunării acţionarilor BEM. Numai aşa vom da aviz majorării de capital", a declarat Guma.

Şi grupul acţionarilor minoritari ai BEM anunţă prin intermediul unui comunicat de presă că, nu sunt împotriva examinării chestiunii privind emisia suplimentară de acţiuni ale băncii, dar consideră rezonabil de a amâna emisia pe un termen scurt.

Motivul invocat de minoritari este neconfirmarea reprezentanţilor minoritarilor în consiliul băncii. “Ceea ce are drept consecinţă lipsa posibilităţii noastre de a controla activitatea băncii, nu există nici un plan aprobat al dezvoltării Băncii de Economii S.A. În aceste condiţii acţionarii noştri nu au posibilitatea accesului real la informaţie obiectivă despre activitatea băncii, precum şi nu vor fi în stare să influenţeze asupra sistemului de adoptare a deciziilor în cadrul băncii. Numai după reglementarea acestor chestiuni va fi creat teren favorabil pentru emisii suplimentare ale Băncii de Economii S.A.”, se spune în declaraţia acţionarilor minoritari.

Anterior Guvernul a avizat pozitiv un proiect de lege ce prevede alocarea a 200 milioane de lei de la bugetul de stat pentru completarea capitalului. Alte 155 milioane ar urma să le investească acţionarii minoritari. Capitalul urmează să fie completat până la 31 martie, pentru a evita sancţiuni din partea BNM. La sfârşitul anului trecut creditele neperformante ale Băncii de Economii depăşise cifra de 1,3 miliarde lei sau 55% din totalul creditelor, iar capitalul social era sub limita stabilită de BNM de 200 milioane de lei. Situaţia de la bancă s-a agravat în luna februarie, când din cauza panicii au fost retrase de la instituţie depuneri de circa 955 milioane de lei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite