Sir Suma Chakrabarti, preşedintele BERD: „Avem motive serioase de îngrijorare în legătură cu transparenţa din sectorul bancar din Moldova“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele BERD vorbeşte într-un interviu exclusiv  pentru "Adevărul" despre lipsa de transparenţă a noilor structuri ale acţionarilor şi problemele de guvernanţă corporativă din unele bănci de la noi, precum şi despre impactul negativ pe care îl poate avea faptul că licitaţia pentru cocesionarea Aeroportului Chişinău a fost una închisă

În perioada 6-7 februarie, preşedintele BERD, Sir Suma Chakrabarti, şi preşedintele Băncii Europene de Investiţii, Werner Hoyer, se află în vizită la Chişinău. Oficialii vor avea consultări comune cu autorităţile moldovene, iar Suma Chakrabarti se va întâlni şi cu reprezentanţii sectorului privat, inclusiv cu clienţii BERD în Moldova, precum şi cu reprezentanţii societăţii civile. Oaspeţii vor semna cu primarul Capitalei Dorin Chirtoacă un proiect investiţional privind modernizarea companiei Apă Canal Chişinău (BERD şi BEI oferă câte 24 de milioane de euro credit, iar UE – un grant de 11 milioane de euro). De asemenea, Suma Chakrabarti va semna un proiect inovativ cu Mobiasbancă - un instrument financiar inovativ pe care BERD îl lansează în premieră, în Moldova.

„Adevărul“: BERD este în prezent cel mai mare investitor instituţional în Republica Moldova. Proiectele finanţate se extind de la energetică, drumuri şi business agrar la sectorul  bancar. Intenţionează Banca să majoreze volumul investiţiilor, să lanseze noi proiecte, dar şi să extindă domeniile?

Suma Chakrabarti: Într-adevăr suntem cel mai mare investitor instituţional în Republica Moldova şi avem un istoric solid al investiţiilor în ţara dumneavoastră. De fapt, anul trecut, am înregistrat un nivel-record al investiţiilor - 128,5 milioane de euro şi un număr-record de proiecte - 15. De asemenea, avem un număr semnificativ de proiecte în curs de pregătire şi în acest an urmează să investim cel puţin încă 100 de milioane de euro în economia Moldovei. Punem accent pe proiectele de infrastructură, care sunt esenţiale, şi depunem eforturi serioase pentru a face ca Republica Moldova să fie mai eficientă din punct de vedere energetic, dar şi mai puţin dependentă de importurile de energie. Ce ţine de viitor, suntem în proces de elaborare a noii strategii pentru Moldova care se axează pe crearea condiţiilor pentru dezvoltarea sectorului privat; promovarea standardelor europene şi a integrării regionale şi sporirea comercializării şi durabilităţii întreprinderilor municipale. În mod special, vom sprijini activ Guvernul în procesul de implementare a reformelor şi vom susţine eforturile acestuia de integrare economică şi armonizare a întregii economii la standardele Uniunii Europene.

Lipsa unui acord între Guvernul Republicii Moldova şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) ar putea constitui un impediment în derularea programelor finanţate de BERD?

Investiţiile BERD, în orice ţară, nu depind direct de programe, cum ar fi cele ale FMI. Noi mereu încurajăm ţările să lucreze împreună cu FMI, deoarece aceasta este o dovadă a angajamentului autorităţilor de a implementa reformele.

Anul trecut Guvernul Republicii Moldova a renunţat definitiv la proiectul de modernizare a pistei Aeroportului Internaţional Chişinău pe banii BERD. Guvernul a invocat, între altele, faptul că în proiect ar fi fost incluse costuri exagerate. Ce s-a întâmplat, de fapt, şi cum apreciaţi decizia de transmitere în concesiune a Aeroportului Internaţional Chişinău unui grup de companii din Federaţia Rusă?

Toate proiectele publice, care sunt finanţate de Banca Europeană pentru Reconstrucţiei şi Dezvoltare sunt implementate în strictă conformitate cu Regulamentul BERD privind achiziţiile publice, care este conceput pentru a asigura o concurenţă transparentă. Concurenţa înseamnă că banii sunt cheltuiţi în interesul suprem al publicului, iar preţurile oferite pe piaţă sunt cele mai mici. Prin urmare, ca definiţie, nu se poate vorbi despre costuri exagerate atunci când licitaţiile se desfăşoară în mod transparent. Proiectul din 2008 al BERD şi BEI, de 46,5 milioane de euro, privind modernizarea Aeroportului Chişinău a fost stopat şi, în consecinţă, anulat în urma deciziei Guvernului privind concesionarea aeroportului. Banca a sprijinit intenţia Guvernului de a oferi aeroportul în concesiune, însă, după părerea noastră, licitaţia închisă care a urmat ar putea avea un impact negativ asupra calităţii concesiunii.

BERD a sprijinit intenţia Guvernului de a oferi aeroportul în concesiune, însă, după părerea noastră, licitaţia închisă care a urmat ar putea avea un impact negativ asupra calităţii concesiunii.

BERD este prezentă în sectorul bancar moldovenesc, atât prin participarea la capitalul unor bănci, cât şi prin programe de finanţare. În acelaşi timp, în ultimii ani s-au înteţit conflictele dintre acţionari, tentativele de preluare frauduloasă a unor bănci etc. Cum apreciaţi situaţia creată şi ce măsuri ar trebui să ia autorităţile?

Avem motive serioase de îngrijorare cu privire la sectorul bancar din Moldova. Din cauza problemelor de guvernanţă corporativă şi a lipsei de transparenţă a noilor structuri ale acţionarilor, capacitatea noastră de a lucra cu băncile autohtone s-a redus semnificativ. Aceasta are un impact important asupra capacităţii noastre de a sprijini economia Moldovei, deoarece acordăm credite IMM-urilor - un sector crucial - prin intermediul băncilor. Dacă interacţiunea noastră cu sistemul bancar este limitată, aceasta reduce volumul de finanţare pe care putem să-l oferim companiilor private mici şi mijlocii. Cifrele deja atestă problemele din acest sector. Creditarea sectorului bancar de către BERD a scăzut de la peste 40 de milioane de euro, în 2010, la puţin peste 23 de milioane de euro, anul trecut. În acest an, ne aşteptăm să scadă din nou, deoarece promovăm creditarea prin intermediul băncilor cu capital străin. Vom face tot ce ne stă în puteri pentru a sprijini eforturile autorităţilor de a consolida sistemul de reglementare şi de a combate corupţia în sistemul judiciar, care împiedică progresul în vederea fortificării guvernării corporative în bănci şi sporirii transparenţei.

Ar trebui să fie modificată legislaţia şi extinse atribuţiile de control şi monitorizare ale Băncii Naţionale sau cele existente sunt suficiente?

Ceea ce este cel mai important acum este implementarea planurilor de consolidare a sistemului judiciar şi, în acelaşi timp, a rolului de supraveghere al Băncii Naţionale.

Intenţionează BERD să vândă cota deţinută în capitalul Victoriabank?

Nu fac comentarii cu privire la planurile de achiziţionare sau vânzare a acţiunilor în companii. Lucrăm cu toate părţile interesate pentru a asigura ca în această bancă să existe o guvernare corporativă eficientă şi ca noii acţionari ai băncii să fie total transparenţţi.

În ultimii ani autorităţile vorbesc mult despre privatizarea unor mari companii de stat, dar procesul este tergiversat, iar statul a pierdut controlul asupra Băncii de Economii din cauza unui management defectuos. S-ar putea implica BERD în procesul de privatizare, de restructurare a companiilor de stat?

Credem că rolul statului în economie ar trebui să fie redus în continuare, iar BERD este gata să analizeze modul în care ar putea sprijini acest proces.

În pofida creşterii economice din ţara noastră, o mare parte din populaţie nu e mulţumită de performanţele autorităţilor. Totodată, mulţi experţi vorbesc despre necesitatea unor reforme mai radicale în economie. Cum aţi caracteriza mediul economic din Republica Moldova? Stabil, instabil, în curs de stabilizare?

După efectele nefaste ale condiţiilor meteorologice nefavorabile din 2012, economia şi-a revenit puternic în 2013 – cu circa 8% şi prognozăm o creştere de aproximativ 3,5% în continuare, în anul 2014. Există însă o serie de incertitudini, inclusiv ritmul fluxurilor de remitenţe şi nivelul cererii externe pentru produsele moldoveneşti. Cel mai important este faptul că fluxul de investiţii în ţară va depinde de implementarea reformelor legate de planurile Moldovei de a semna Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană în a doua jumătate a anului.

Vom sprijini Guvernul în procesul de implementare a reformelor şi vom susţine eforturile acestuia de integrare economică şi de armonizare a întregii economii la standardele UE.

PROFIL
Sir Suma Chakrabarti

Funcţie: preşedintele BERD, ales în mai 2012 pentru un termen de patru ani;
Vârstă: 54 de ani, originar din Jalpaiguri, India;
Studii: şi-a luat licenţa la City of London School şi New College, Oxford, iar masterul în economie - la University of Sussex.
A ocupat mai multe funcţii în cadrul guvernului Marii Britanii. În perioada 2002-2012 a fost secretar permanent la Departamentul pentru Dezvoltare Internaţională (DFID), iar în anii 2007-2012 Sir Suma Chakrabarti a fost şi secretar permanent la Ministerul de Justiţie al Marii Britanii. Este căsătorit şi are o fiică.

BERD, cel mai mare investitor instituţional în Moldova

BERD şi-a început activitatea în Republica Moldova în 1992, prin promovarea investiţiilor străine, modernizarea infrastructurii, îmbunătăţirea climatului de afaceri şi susţinerea instituţiilor financiare. Cu investiţii totale de circa 900 de milioane de euro, BERD se numără printre cei mai mari investitori în Moldova. Circa 46% din finanţările BERD au fost alocate pentru proiecte de infrastructură (mediul înconjurător şi transport municipal), 31% - pentru sectorul financiar (linii de creditare pentru înteprinderi mici şi mijlocii), 15% - pentru afaceri în agricultură, turism şi telecomunicaţi şi 7% - pentru sectorul energetic. Printre cele mai importante proiecte lansate recent de BERD se numără noul program de reabilitare a drumurilor, în valoare totală de 300 milioane de euro, semnat în iunie 2013 şi finanţat împreună cu BEI, care e cea mai mare investiţie în ţara noastră a celor două bănci. O direcţie prioritară sunt şi investiţiile în domeniul eficienţei energetice şi resurselor regenerabile, care au atins 100 de milioane de euro. Anul trecut, 25% din proiectele BERD în Moldova au fost în domeniul energiei durabile.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite