În căutarea unui miliard de euro pentru investiţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La forumul investiţional au participat circa 200 de reprezentanţi ai companiilor, finanţatorilor şi instituţiilor de stat. Foto: mec.gov.md
La forumul investiţional au participat circa 200 de reprezentanţi ai companiilor, finanţatorilor şi instituţiilor de stat. Foto: mec.gov.md

Autorităţile recunosc că în ţară intră puţine investiţii, dar dau vina pe dificultăţi instituţionale. În ultimii ani volumul investiţiilor străine în Republica Moldova a înregistrat un anumit regres şi se menţine la un nivel scăzut în comparaţie cu necesităţile de dezvoltare ale ţării, a recunoscut vicepremierul demisionar Valeriu Lazăr în cadrul Forumului Investiţional Internaţional „Invest in Moldova“, ce se desfăşoară la Chişinău.

„Pentru o ţară în curs de dezvoltare, precum e Republica Moldova, volumul investiţiilor anuale în capitalul fix ar trebui să constituie circa 30% din Produsul Intern Brut. De altfel, chiar strategia investiţională stabileşte o astfel de normă. În condiţiile în care ne apropiem de un PIB de 100 de miliarde de lei, ar trebui să avem vreo 30 de miliarde investiţii în capital fix. Din păcate, suntem departe de acest nivel, dar sperăm ca în următorii ani să depăşim acest handicap“, susţine Valeriu Lazăr.

Vicepremierul demisionar a mai precizat că la capitolul investiţii străine directe ţara noastră ar trebui să atragă circa un miliard de euro pe an, pentru a se putea dezvolta şi a fi în rând cu lumea.

„Nu există investiţii acolo unde oamenii de afaceri nu văd continuitate, previzibilitate şi instituţii care funcţionează şi unde nu se aplică legea. Putem să organizăm zece evenimente de acest fel pe lună, dar dacă colegii de la o altă instituţie blochează conturile unei întreprinderi străine, atunci toate eforturile se duc de râpă“, a adăugat Lazăr.

Reprezentanţii companiilor străine prezenţi la forum s-au ferit să vorbească despre intenţiile lor. Mai mult au vorbit organizatorii, printre care în acest an au fost şi două instituţii globale prestigioase, precum Asociaţia Mondială a Agenţiilor de Promovare a Investiţiilor (WAIPA) şi Corporaţia Financiară Internaţională (IFC).

Interesul există

„Prezenţa la eveniment a oamenilor de afaceri din 15 ţări denotă faptul că există un interes deosebit pentru Republica Moldova, în pofida discuţiilor şi evenimentelor care au loc în prezent“, a declarat optimist Carlos Bronzato, director executiv al WAIPA. Acesta a adăugat că nu ar trebui să aşteptăm rezultate imediate: „Un investitor are nevoie de circa un an pentru a lua o decizie de a investi. În cazul sectorului serviciilor, luarea deciziilor ar putea dura şase-opt luni“.

Tomasz Telma, director regional pentru Asia şi Europa al IFC, a menţionat că ţara noastră este una dintre ţintele prioritare pentru Corporaţie, iar una din direcţiile principale este reforma cadrului investiţional.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite