Vitalie Pârlog: Ministru la comunişti, procuror-şef la democraţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru a fi ales în funcţia de procuror general, Vitalie Pârlog are nevoie de votul a 51 de deputaţi. FOTO IPN
Pentru a fi ales în funcţia de procuror general, Vitalie Pârlog are nevoie de votul a 51 de deputaţi. FOTO IPN

„Adevărul“ a solicitat opiniile mai multor avocaţi şi procurori despre candidatura lui Vitalie Pârlog la funcţia de procuror general. Juriştii spun că fostul ministru nu este specialist în dreptul penal.

Desemnat în urmă cu două zile drept candidat la postul de procuror general, fostul ministru
al Justiţiei din timpul guvernării comuniste, Vitalie Pârlog, mai are de trecut votul deputaţilor din Parlament.

„Nu am solicitat demisia fostului procuror general Valeriu Zubco, pentru ca ulterior să votăm pentru un procuror comunist“, a spus ieri liderul democrat-liberal Vlad Filat, după ce, de dimineaţă, şeful PL Mihai Ghimpu a declarat că alesul comisiei speciale nu va fi votat de liberali, fiindcă este „omul comuniştilor“.

În schimb, candidatul a fost lăudat de Vladimir Voronin, în timp ce socialistul Igor Dodon a spus că nu-l susţine, dacă e sprijinit de partidele de alianţă. Deocamdată, democraţii nu au decis cum vor vota. Pentru a fi numit procuror general, Pârlog are nevoie de cel puţin 51 de voturi.

Juristul Vitalie Pârlog a fost ministru al Justiţiei între 2006 şi 2009. Timp de zece zile, în septembrie 2009, el a ocupat funcţia de prim-ministru interimar al Moldovei. În 2010, Pârlog a candidat la alegerile parlamentare, pe lista PCRM.

„În perioada în care a fost agent guvernamental, Moldova n-a câştigat niciun dosar important la CEDO“

Vlad Gribincea, avocat:

Pentru mine a fost o surpriză desemnarea lui, având în vedere că anterior nu avut experienţă în Procuratură şi erau alte persoane cu experienţă, dar comisia a considerat că domnul Pârlog este cel mai demn dintre cei care au participat la concurs. Trebuie de notat că mulţi dintre procurorii principali din Procuratură nu au candidat, probabil aşteptând un alt concurs.

Pe vremuri, noi am fost oponenţi şi aş putea avea o opinie preconcepută. În perioada în care domnul Pârlog a fost agent guvernamental, Republica Moldova nu a câştigat niciun dosar la CEDO, din cele importante. Aceasta nu înseamnă numaidecât că domnul Pârlog este un profesionist prost.

„Este regretabil acest târg dintre partide“

Ion Manole, preşedintele Asociaţiei Promo-Lex:

Avem mai multe semene de întrebare. Partidele doar vorbesc despre această depolitizare, în realitate nu vedem semnale precum că se va iniţia această procedură. Este regretabil acest târg dintre partide pentru că într-o societate democratică funcţiile nu trebuie să fie negociea sau „comercializate“.

Nu ştiu dacă este un târg între partidele politice atât timp cât nu văd decizia comisiei care a dat undă verde. Aş vrea să văd atuurile acestui candidat în faţa celorlalţi.

De ce anume acest candidat şi nu altul? Această procedură ar trebui să fie mai transposarntă ca cetăţenii să ştie de ce anume această persoană este potrivită în circumstanţele de astăzi. 

„Selectarea candidatului trebuie să o facă adunarea generală a procurorilor“

Andrei Pântea, procuror general interimar:

Am făcut o statistică şi am constatat că anume cetăţenii cu numele de Valeriu au cele mai multe şanse de a ocupa funcţia de procuror general. Poate şi Vitalie. Eu mă numesc Andrei şi de-asta cred că am făcut mai bine că nu mi-am depus candidatura pentru această poziţie.

Nu pot să comentez viziunea domnului Pârlog. Avem o lacună în privinţa alegerii candidatului în funcţia de procuror general. Noi am propus ca selectarea lui să o facă adunarea generală a procurorilor. Aceasta ar putea evalua capacităţile şi performanţele profesionale ale viitorului candidat, pentru a nu lăsa loc de interpretări.

„Cazul din Pădurea Domnească a pus punct unei ere în procuratură“

Ion Diacov, procuror-şef al municipiului Chişinău:

Nogai, Suveică... erau mai mulţi demni să ocupe funcţia de procuror general. Să vedem ce se va întâmpla în Parlament. Personal, nu-l cunosc pe Vitale Pârlog. Am auzit că e un om cu studii, dar ce-o să facă, dacă va fi numit în fruntea Procuraturii, rămâne de văzut. Mă aştept să fie un bun organizator, să fie imparţial, să nu îndeplinească niciun fel de comenzi şi să aducă oleacă de linişte.

Cazul din Pădurea Domnească a pus punct unei ere în procuraturii. În ultimele două luni foarte mulţi au fost destituţi din funcţii. Sunt curios dacă noul procuror general va continua măsurile întreprinse de procurorul general interimar sau se va opri şi va întoarce carul înapoi.

„Are toate şansele să devină procuror general“

Vitalie Nagacevschi, avocat:

Ştiu că Vitalie Pârlog are acum o organizaţie neguvernamentală, dar nu am prea auzit de vreo acţiune a acesteia. El a fost ministru al Justiţiei pe vremea comuniştilor, ajungând chiar şi prim-ministru interimar. În asemenea circumstanţe PCRM ar putea să-l susţină, având în vedere faptul că-n această perioadă nu s-a manifestat ca o persoană care ar renunţa la legătura sa cu Partidul Comuniştilor.

Pe de altă parte, PD a declarat ca noul candidat pentru funcţia de procuror general să fi fost înaintat din partea opoziţiei. Dodon, în principiu, parcă e gata să-i dea vot de susţinere lui Pârlog. Dacă va fi păstrată această repartizare a forţelor politice în Parlament, Pârlog are toate şansele să devină procuror general.

Procuratura trebuie reformată capital, în primul rând din prisma asigurării independenţei funcţionale a tuturor procurorilor. Acum e organizată într-o subordine verticală puternică. După mine, Procuratura trebuie să se transforme într-un organ civil care asistă la efectuarea justiţiei. Mai aştept şi finalizarea mai multor dosare, precum 7 aprilie 2009, multitudinea de atacuri soldate cu decese de persoane, explozii de maşini şi atacurile raider.

„E foarte precaut, flexibil şi parţial conformist“

Mihai Petrache, jurist:

Vitalie Pârlog este un bun jurist, e inteligent, dar în acelaşi timp e foarte precaut, flexibil şi parţial conformist. Precauţia de care dă dovadă îi permite să evite să se transforme într-un ostatic al anumitor forţe politice. În pofida calităţilor pe care le are, el vine din exteriorul organelor Procuraturii.

Nu ştiu cum va fi acceptat şi care ar putea să fie rezistenţa din interior la iniţiativele unei persoane care vine să testeze anumite idei de reformă. Când ai de-a face cu oamenii, nu trebuie să vii cu viteză mare la cotitură, că rişti să te rostogoleşti. În cazul în care ar fi o reformare radicală a Procuraturii, s-ar crea o transparenţă ca într-o cameră de sticlă, iar procurorilor le-ar veni greu să lucreze. Ei sunt deprinşi s-o facă în tihnă, în umbra cabinetelor.

„Procurorul general trebuie să vină din rândul celor mai buni penalişti“

Valeriu Pleşca, avocat:

Probabil Vitalie Pârlog are o experientă bună de reprezentare la CEDO, dar, în calitate de procuror general, pe lângă atribuţiile manageriale, ar trebui să aibă un rol important şi în procesul penal. Verificarea activităţii subalternilor presupune să cunoşti specificului acestei munci, dar şi subtilităţile ei.

Iată de ce, după părerea mea, ar fi mai indicat ca procurorul general să vină din rândul celor mai buni penalişti, care sunt şi practicieni. Or, e puţin dificil pentru un procuror general să anuleze sau să modifice actele procedurale specifice procesului penal, întocmite de procurorii ierarhic inferiori, în situaţia în care el nu le-a elaborat vreodată.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite