Studiu: Tinerii din Moldova acordă o importanţă majoră studiilor superioare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tinerii moldoveni acordă o importanţă majoră studiilor superioare. În opinia studenţilor, studiile superioare le oferă posibilităţi sporite de autorealizare şi integrare socioprofesională, le asigură o angajare mai uşoară în câmpul muncii, contribuie la formarea abilităţilor de studiere continuă şi acces mai mare la posturi de muncă mai plătite.

Concluziile se regăsesc într-un studiu prezentat de către Centrul de Cercetări Demografice al Institutului Naţional de Cercetări Economice, transmite IPN.

Cercetarea arată că percepţiile privind „cele mai bune profesii” sunt diferite în funcţie de variabila sex, cu excepţia profesiei de programator. Băieţii pun accentul pe profesii precum: inginer şi antreprenor, pe când fetele consideră că meserii ca: economist, medic, jurist sau manager, administrator sunt mai atractive. Tinerii îşi aleg profesiile în funcţie de anumiţi factori. Unii îşi aleg specialitatea conform tradiţiei familiale, alţii dau prioritate prestigiului profesiei, dorinţelor personale sau se orientează pe partea materială.

Circa 59% dintre studenţi au menţionat că au accesat internetul pentru căutarea unor informaţii asupra alegerii corecte a profesiei sau specialităţii. Pentru 54% din respondenţi familia a fost sursa importantă de consiliere şi ghidare. Doar 26% dintre ei au primit careva informaţii asupra alegerii corecte a profesiei în cadrul şcolii. Centrele care sunt specializate în domeniul consilierii profesionale au fost cel mai puţin consultate, doar 15% dintre tineri beneficiind de serviciile lor.

Tinerii consideră că, pentru a deveni un specialist bun, cel mai important este să ai încredere în sine, curaj, să depui efort, să dai dovadă de gândire critică, spirit inovativ, gândire logică, spirit de observaţie. Este remarcabil că cea mai mare parte a studenţilor intervievaţi conştientizează că trebuie să aibă o atitudine responsabilă în formarea lor profesională – circa 59%. În acelaşi timp, ar trebui şi să mai facă diferite stagii de practică – 57,7%, la fel ar trebui şi să înveţe bine – 56%.

Din cauza situaţiei economice, cercetarea a scos în evidenţă o pondere foarte înaltă a studenţilor care au intenţia sau şi-ar dori să muncească în perioada studiilor − circa 81%.

Olga Gagauz, vicedirector al Institutului Naţional de Cercetări Economice, a opinat că în următorii ani numărul de studenţi se va micşora semnificativ. Conform unor estimări, reducerea va fi de circa 20 de mii. Aceasta va duce şi la reducerea numărului de instituţii de învăţământ superior.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite