Salarii mai mari şi neimpozitarea veniturilor mici. Propunerile societăţii civile pentru viitorul Guvern

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Întâlnirea lui Iurie Leancă cu societatea civilă FOTO: gov.md
Întâlnirea lui Iurie Leancă cu societatea civilă FOTO: gov.md

Societatea civilă vrea ca noul program de guvernare să prevadă, în principal, schimbări pentru dezvoltarea economică, în sistemul financiar-bancar şi pentru reformarea justiţiei.

Propunerile au fost lansate de către membrii Consiliului Naţional pentru Participare (CNP), ai Consiliului ONG, reprezentanţii Institutului de Politici Publice, ai Alianţei Anticorupţie, Consiliului Naţional al Tineretului din Moldova, Agenţia Naţională de Business, ai Fundaţiei Est-Europene etc., în cadrul întrevederii cu Iurie Leancă. Sugestiile sunt colectate pentru a elabora noul Program de activitate al Guvernului.

De asemenea, societatea civilă a cerut realizarea reformelor în domeniul siguranţei alimentare, e-Guvernare, apărare şi securitatea naţională, reorganizarea sistemului de pensii, modificarea Codului Muncii, punerea în aplicare a Strategiei de Mediu 2024, reformarea justiţiei, dar şi realizarea reformelor la Ministerul de Interne

Iurie Leancă a precizat că aceste propuneri vor îmbunătăţi actul de guvernare. „După mai multe consultări în aceste zile am observat că accentele se pun pe probleme similare, cum ar fi necesitatea revizuirii Codului Muncii, a sistemului de pensii, a legislaţiei din domeniul protecţiei sociale. Important este că ne dorim cu toţii să ne mişcăm înainte. Acolo, unde s-au întâmplat lucruri bune să le continuăm, iar în alte domenii este nevoie de schimbări cardinale”, a precizat premierul în exerciţiu.

Şeful Executivului a dat asigurări că Guvernul va fi receptiv la sugestiile parvenite, inclusiv pe platforma http://particip.gov.md/ şi a optat pentru intensificarea colaborării cu societatea civilă.

Candidatul la funcţia de premier, Iurie Leancă, a discutat şi cu reprezentanţii Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor (CNSM) şi cu cei ai Confederaţiei Naţionale a Patronatelor (CNPM).

Propunerile CNSM se referă la parteneriatul social, retribuirea muncii, impozitarea persoanelor fizice, asigurarea şi protecţia socială, securitatea şi sănătatea la locul de muncă, creşterea nivelului de trai al populaţiei şi protecţia producătorilor autohtoni. Sindicaliştii mizează pe elaborarea unei formule simplificate de calculare a pensiilor, reducerea poverii fiscale pentru persoanele fizice cu venituri mici şi neimpozitarea veniturilor sub minimul de existenţă, iniţierea negocierilor pentru punerea în aplicare a prevederilor Platformei Dialogului Social pentru Moldova şi altele.

La rândul lor, Patronatele au propus pentru viitorul program de guvernare reducerea numărului de acte permisive, demonopolizarea pieţelor farmaceutice, a asigurărilor, a produselor petroliere şi a sistemului bancare. O altă sugestie vizează combaterea concurenţei neloiale şi consolidarea capacităţilor autorităţilor naţionale în domeniul concurenţei. 

Reprezentanţii Patronatelor au recomandat neadmiterea examinării şi aprobării în Guvern a proiectelor de acte normative şi legislative, inclusiv a iniţiativelor legislative înainte de deputaţi privind mediul de afaceri, fără avizul Grupului de lucru pentru reglementarea activităţii de întreprinzător.

Patronatele s-au oferit să participle la elaborarea noului Cod Fiscal şi au insistat pe aprobarea acestuia până la finele anului curent.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite