România poate furniza expertiză anti-corupţie în statele estice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ucraina şi Republica Moldova nu se regăsesc pe axa geopolitică a anti-corupţiei, iar România poate furniza expertiză în acest domeniu în spaţiul estic. România trebuia să spună că rezolvarea conflictul transnistrean o priveşte nemijlocit deoarece Rusia nu inventează erori în alte state, ea doar le valorifică.

Dan Dungaciu, preşedintele Institutul de Stiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române (ISPRI) şi preşedintele Fundaţiei Universitare a Mării Negre (FUMN) a declarat că România are o consistenţă strategică ce o califică să fie un partener strategic al SUA şi că această situaţie nu depinde de partidele care se succed la guvernare. În cadrul aniversării a 135 de ani de relaţii diplomatice româno-americane, Dan Dungaciu a arătat că această direcţie a României care nu este sensibilă la schimbări politice nu o regăsim la alte state vecine, mai ales în Est.

Rusia, vecină cu România pe Prut

Dungaciu a subliniat faptul că România trebuie să se implice mai mult din punct de vedere strategic pentru a evita diverse erori care pot duce la schimbări geopolitice semnificative în regiune. „Dacă stăm cu ochii pe Odesa, pe gurile Dunării vedem că ne învecinăm cu Rusia pe acolo. Cel mai simplu mod de a te învecina cu Rusia este ca Republica Moldova să rezolve chestiunea transnistreană. După să organizeze alegeri, să aducă 10% vot pro-Est în câmpul electoral al Republicii Moldova, să se formeze un guvern pro-Est cu acte în regulă care să decidă aderarea Moldovei la Uniunea Vamală. Atunci vom avea Rusia vecin pe Prut”, avertizează Dungaciu. Acesta a amintit că, în prezent, lumea euro-atlantică, din care România face parte indiscutabil, se află într-o confruntare prelungită cu Rusia, cu lumea euro-asiatică.

România, cel mai stabil stat

Expertul a amintit că România, din punct de vedere strategic, nu se poate compara cu Bulgaria, Ungaria sau Slovacia, state care au dat dovada de sovăieli în ceea ce priveşte direcţia lor strategică şi geopolitică. „Dacă facem o trecere în revistă la ce s-a întâmplat după 1990 încoace, astăzi, strategic vorbind, România este statul cel mai stabil. În România nu se schimbă direcţia strategică în funcţie de partidele care se succedă la guvernare. Niciun personaj, niciun om oricât de important ar fi în România nu poate modifica o direcţie strategică. Din acest punct de vedere, în termen de valori, în termen de asumări, şi la nivel de instituţii şi la nivel de populaţie, statisticile sunt relevante, cred că România are o consistenţă strategică ce o califică să fie un partener strategic al Americii”, explică Dungaciu.

Corupţia nu mai este o chestiune de politică internă

Expertul a explicat că această geopolitică a corupţiei este foarte importantă pentru că Federaţia Rusă şi-a construit un mod de a acţiona pe baza slăbiciunilor pe care le identifică în diverse state precum Ungaria sau Franţa. „Corupţia nu mai este în acest moment o chestiune de politică internă. A fi pro-american înseamnă a fi atent la această problemă, pentru că e o chestiune strategică”, a mai declarat Dungaciu. „N-aş vorbi neapărat de un război propriu-zis, nu ştiu dacă este chiar un război rece, dar un tip de confruntare este. Este cert că această dispută aduce în prim plan o problematică care a mai fost enunţată, anume problematica corupţiei. Noi ne uităm la corupţie dinspre America. Dacă ne uităm dinspre Moscova la corupţie, o să vedem că aici e o adevărată strategie. Un soi de geopolitică a corupţiei care poate că nu poate fi contracarată decât cu geopolitica corupţiei. Corupţia este un instrument strategic în acest moment. Carenţele pe care le găseşte în sistem, Rusia le valorifică, nu le inventează”, a concluzionat Dungaciu.

SUA este alături de România, din punct de vedere strategic si militar

Dean Thompson, reprezentant al Ambasada SUA în România, a amintit că lumea s-a schimbat dramatic în ultimii 135 de ani, de la independenţa României şi începutul relaţiilor diplomatice cu SUA, iar relaţia dintre dintre cele două state s-a consolidat şi întărit nu doar pe plan militar ci şi prin promovarea şi împărtăşirea unui set de valori comune. „Ne bucurăm foarte mult de relaţia pe care o avem în prezent cu România. Chiar dacă relaţia are un fundament militar în esenţă, ea nu se reduce în mod simplist doar la trupe şi strategii de ordin militar. Domnia legii, drepturile omului, respectul faţă de minorităţi, combaterea corupţiei şi stimularea creşterii economice, dezvoltarea educaţiei şi a culturii, sunt valori pe care SUA şi România le au în comun.  Suntem interesaţi de promovarea valorilor transatlantice, iar România este un stat care se identifică şi promovează aceste valori comune. SUA doreşte transparenţă, stabilitate şi predictibilitate”, apreciază Thompson. Oficialul a reiterat faptul că SUA este alături de România, din punct de vedere strategic şi militar, asigurând securitatea la nivel regional şi global.

Propaganda rusă descrie SUA ca un şarpe anaconda ce vrea să sufoce Rusia

George Scarlat, fost diplomat în spaţiul estic şi expert FUMN, a amintit că propaganda rusă descrie SUA ca un şarpe anaconda ce vrea să sufoce Rusia, în timp ce Crimeea este anexată şi Ucraina se află în plin război. În opinia sa, pe lângă aceste realităţi geopolitice spiritul întreprinzător, care este specific americanilor, apropae a murit în Europa deoarece în spaţiul european există o mentalitate de asistat social, care lasă amprente şi pe plan politic nu doar social. Fostul diplomat a subliniat că această mentalitate prin care statul devine doar un izvor nesecat de resurse pentru cetăţean afectează economia unui stat şi implicit viitorul ei. Scarlat a subliniat faptul că România se poate transforma într-un furnizor de securitate regional, dezvoltându-şi în acelaşi timp flota din Marea Neagră cu sprijinul SUA. 

Există un filon occidental al poporului român

Adrian Cioroianu, fost ministru de Externe şi decan al Facultăţii de Istorie, Universitatea Bucureşti, a explicat că SUA este un partener de prosperitate pentru România, dincolo de statutul de partener strategic. Cioroianu a subliniat că pentru români nu există o diferenţă clară între spaţiul european şi cel american şi acest lucru califică şi atestă vocaţia occidentală a României şi valori comune cu SUA. „Există un filon occidental al poporului român de la pasoptişti încoace.  În opinia mea, ideea de a fi proamerican merge mână în mână cu ideea de a fi român.”

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite