RISE Moldova: Veaceslav Platon i-ar fi cumpărat un Bentley fostei sale soţii din „spălătoria rusească” de 22 de miliarde de dolari

RISE Moldova: Veaceslav Platon i-ar fi cumpărat un Bentley fostei sale soţii din „spălătoria rusească” de 22 de miliarde de dolari

FOTO colaj Adevărul

Omul de afaceri Veaceslav Platon, cercetat penal pentru escrocherie şi spălare de bani în proporţii deosebit de mari, ar fi procurat în anul 2012 un automobil Bentley pentru fosta sa soţie, moldoveneaca Elina Covaleva. Banii ar fi provenit din „spălătoria rusească” de 22 de miliarde de dolari ce a avut loc prin intermediul judecătoriilor din ţară în anii 2011 - 2014.

Ştiri pe aceeaşi temă

Platon nu s-a rezumat doar la procurarea unui singur automobil Bentley. Jurnaliştii de la Rise Moldova scriu că de fapt acesta ar fi importat din Germania două astfel de maşini de lux. Una din ele fiind înregistrară pe moldoveanul Vitalie Mihailov, un interpus de-a lui Platon.

În Moldova sunt înregistrate 23 de automobile de lux marca Bentley, produse de compania britanică Bentley Motors Limited. Două au conexiune cu Veaceslav Platon, unul dintre arhitecţii care au proiectat maşinăria rusească de spălat bani – Laundromat. Astfel de automobile costă sute de mii de euro, în funcţie de model şi anul de fabricaţie.

Pe 27 aprilie 2012, judecătorul Valeriu Gâscă de la Judecătoria Râşcani a emis o ordonanţă judecătorească prin care dispunea încasarea sumei de 400.000.000 de dolari americani în beneficiul firmei Valemont Properties LTD. Suma uriaşă urma să fie încasată de la un cetăţean moldovean sărac, o companie fantomă britanică şi trei firme din Rusia.

În baza documentului emis de Gâscă, firmele din Rusia au transferat banii pe contul executoarei judecătoreşti Svetlana Mocan. În continuare, Mocan a redirecţionat banii, în mai multe tranşe, pe contul companiei fantomă Valemont Properties LTD, reprezentată de o persoană interpusă din Ucraina.

Una din tranşe a fost înregistrată pe 7 septembrie 2012. Atunci, Svetlana Mocan a transferat aproape 6 milioane de dolari în conturile firmei Valemont Properties LTD, deschise la Moldindconbank.

Potrivit RISE Moldova, în aceiaşi zi, Valemont Properties LTD a plătit 250.980 de euro companiei germane Fa. Sviridova Kneippstrae, indicând la destinaţia plăţii: „conform invoice 234 din 23.08.2012 pentru echipament auto KOBALvinSCBFJ63W9DC081243 KOBALvinSCBFJ63W2DC081360”.

La mai puţin de trei luni de la transferul bancar, pe 20 noiembrie 2012, în Republica Moldova au fost importate două automobile Bentley de model Continental GT V8. Bolidurile au fost procurate din Germania.

În adeverinţele de import ale automobilelor sunt trecute drept numere de caroserie „SCBFJ63W9DC081243” şi „SCBFJ63W2DC081360” – adică informaţiile indicate şi în plata transferului făcut de Valemont Properties LTD companiei germane.

Continuarea investigaţiei aici.

Platon a fost dat în urmărire naţională şi internaţională pe 25 iulie 2016. Tot în această zi a şi fost reţinut de ofiţerii Serviciului de Securitate din Ucraina şi procurori. 
 
El este învinuit în două dosare penale, spălare de bani şi delapidări de fonduri în proporţii deosebit de mari. Fapt ce a condus la prejudicierea Băncii de Economii cu peste 800.000.000 de lei. 
 
La rândul său, Platon a afirmat că în spatele acestor acţiuni ar sta preşedintele PD, Vlad Plahotniuc. Platon se declară nevinovat.
citeste totul despre: