UE a pregătit o ofertă pentru Republica Moldova şi pentru Georgia. Ce conţin documentele redactate de Suedia şi Polonia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În două rapoarte interne ale Uniunii Europene obţinute de EU Observer, care vor fi discutate de miniştrii europeni de Externe, astăzi, la Bruxelles, se menţionează că UE ia în considerare angajarea unor lobbyişti pentru a contracara dezinformarea rusească. Totodată, în contextul crizei ucrainene, UE vrea să sporească ajutorul financiar acordat Republicii Moldova şi Georgiei.

Potrivit euobserver.com primul document  - „20 de puncte despre Parteneriatul Estic post Vilnius“ este redactat de Suedia. Acesta a fost semnat de alte 12 state europene printre care România, Germania, Polonia şi Marea Britanie. Documentul se referă la semnarea Acordului de Asociere cu Moldova şi Georgia până în luna august, dar reduce aşteptările privind Armenia, Azerbaidjan, Belarus şi Ucraina.

„Sporiţi pregătirile pentru noi ameninţări sau acţiuni interne şi externe împotriva ţărilor fruntaşe, precum embargouri comerciale, restricţiile împotriva lucrătorilor migranţi, tensiuni în zonele de conflict“, se menţionează în document.

Totodată, planul prevede şi o campanie de PR, care „va contracara dezinformarea Moscovei“. Suedia recomandă „un flux constant de vizite de rang înalt în Georgia şi în Republica Moldova. Acesta mai prevede ca ţările pro-europene să fie răsplătite prin prioritizarea fondurilor europene“.

În ceea ce priveşte situaţia din Ucraina, raportul recomandă ca UE „să continue dialogul politic şi să îşi ajusteze politica în funcţie de evoluţiile din Ucraina“. Documentul arată şi faptul că UE nu renunţă la Belarus.

Mai mulţi bani pentru agricultură şi dezvoltare rurală

Potrivit aceleiaşi surse, cel de-al doilea document, redactat de Polonia, se referă la finanţare. Acesta accentuează că, în bugetul pentru 2014-2020, fondurile pentru Republica Moldova şi pentru Georgia ar trebui să fie „mai mari şi să vizeze agricultura şi dezvoltarea rurală, dar este obligatoriu ca banii europeni să vizeze şi societatea civilă, studenţii şi minorităţile“.

În documentul elaborat de Polonia Ucraina se menţionează că „şansele unor veşti bune înainte de alegerile prezidenţiale din 2015 din Ucraina sunt minime“.

Jurnaliştii de la euobserver.com susţin că niciunul dintre documente nu menţionează o perspectivă de extindere. Totodată, astăzi, miniştrii de Externe vor discuta informal despre extindere şi despre eventuale sancţiuni la adresa Ucrainei. Potrivit aceleiaşi surse, oficialii vor da şi un semnal de alarmă în privinţa celor mai rele scenarii.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite