Soţii din Republica Moldova care au fost salvaţi cu un singur ficat de doctorii cehi au ajuns acasă: „Le mulţumim medicilor că ne-au pus pe picioare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ecaterina şi Vladislav Dodi au ajuns ieri la Chişinău, după trei luni de la operaţia excepţională efectuată de doctorii cehi care le-au transplantat câte o bucată din acelaşi ficat, salvându-le vieţile. Pacienţii vor fi monitorizaţi de medicii din Moldova, iar periodic vor merge la Praga pentru investigaţii.

Slăbiţi din cauza operaţiei, a emoţiilor, dar şi de teamă că ar putea să nu-şi mai revadă niciodată copiii, soţii Ecaterina (35 de ani) şi Vladislav Dodi (40 de ani) din Suhuluceni, raionul Teleneşti, au revenit, ieri, în Republica Moldova. „Ne simţim bine, le mulţumim medicilor din Cehia că ne-au salvat viaţa şi ne-au pus pe picioare. Mulţumim mai ales doctorului care ne-a operat“, au spus cei doi soţi, la Aeroportul Chişinău.

UN FICAT LA DOI

Au pentru ce le mulţumi. Au fost la un pas de moarte în Cehia, unde lucrau în agricultură. Într-o zi de la sfârşitul lui septembrie, după ce au consumat ciuperci otrăvitoare, cei doi moldoveni au ajuns la Clinica de transplantologie şi medicină experimentală IKEM din Praga cu insuficienţă hepatică. Singura lor salvare era un transplant. „Ni s-a spus că ficatul e distrus şi că avem nevoie de operaţie urgentă. În acel moment, ne-am gândit că nu avem altă soluţie: ori murim, ori ne lăsăm pe mâna specialiştilor“, povesteşte Vladislav Dodi. După ce a semnat documentele şi şi-a dat acordul pentru efectuarea operaţiei, a rămas doar cu speranţa că li se poate întâmpla o minune. „Mă gândeam numai la copiii noştri şi la Dumnezeu. M-am rugat mult să ne ajute“, îşi aminteşte bărbatul.

N-o să mai mănânc ciuperci niciodată şi o să spun tuturor să le evite chiar şi pe cele de la magazin. Sănătatea e foarte importantă, fără ea nu poţi face nimic. Ecaterina Dodi, 35 de ani

„NU CREDEAM CĂ VOI MAI TRĂI“

Din cauza că în clinică era disponibil un singur ficat, medicii cehi, în frunte cu chirurgul Jiri Fronek, au decis să-l împartă. Intervenţia chirurgicală a durat 17 ore, fiind antrenaţi peste 40 de specialişti. „Când m-am trezit, lângă mine erau doctorul Jiri Fronek, care ne-a operat, şi un medic din Republica Moldova, care traducea şi-mi spunea ce mi s-a întâmplat“, povesteşte bărbatul. Cât despre personalul medical din Cehia, Vladislav are doar cuvinte de apreciere: „Sunt oameni de aur“. „Au avut mare grijă de noi, chiar dacă eram nişte oameni străini. Nu credeam că voi mai trăi, dar după operaţie am început să mă simt tot mai bine“, adaugă Vladislav Dodi.

image

FOTO: Cei doi soţi au fost întâmpinaţi de Igor Codreanu, directorul Agenţiei de Transplant, de Eremei Priseajniuc, consilierul Premierului pe probleme de sănătate şi de Victor Lutenco, şeful Biroului pentru relaţii cu diaspora.

Cei doi soţi au decis să nu mai plece la muncă în străinătate şi să fie alături de cei doi copii ai lor. În Praga vor merge însă o dată la trei luni la control, la clinica unde au fost operaţi. Până atunci, vor discuta pe internet cu chirurgul care i-a salvat. Au acum şi computerul necesar, l-au primit din partea premierului Iurie Leancă. „Acest laptop îi va ajuta să menţină legătura cu medicul din Praga. Prim-ministrul le doreşte sănătate şi este foarte bucuros că doctorii din Cehia au dat dovadă de profesionalism şi le-au oferit asistenţa medicală necesară“, a declarat Eremei Priseajniuc, consilierul premierului, care i-a întâmpinat la aeroport pe soţii Dodi.

Este un caz înălţător, un triumf al ştiinţei  şi practicii medicale, al omeniei, dar şi o mărturie vie a prieteniei şi frăţiei dintre moldoveni şi cehi. Ştefan Gorda, ambasadorul Republicii Moldova în Cehia

MONITORIZAŢI DE MEDICII DIN MOLDOVA

În ţară, cei doi pacienţi vor fi monitorizaţi de medicii de la Agenţia de Transplant din Chişinău. Specialiştii spun că 2014 va fi un an foarte important pentru soţii Dodi. „Primul an este cel mai complicat, pentru că există pericolul ca organul transplantat să fie respins. Cei doi soţi vor fi luaţi în evidenţă de medicul hepatolog care îi va monitoriza din punct de vedere clinic. Îi va invita periodic la investigaţii şi, în funcţie de rezultate, vom decide împreună cu ei şi cu chirurgul din Cehia care i-a operat ce mai au de făcut“, a explicat Igor Codreanu, directorul Agenţiei de Transplant. Potrivit lui, ulterior Ecaterina şi Vladislav vor putea avea o viaţă obişnuită. „Sunt fotbalişti şi schiori care au suportat un transplant renal şi sunt bine. Totuşi, în primul an e bine să evite eforturile fizice, să nu consume alcool şi mâncare grasă, lucruri absolut normale pentru orice persoană“, menţionează specialistul.

În acelaşi timp, doctorul spune că operaţia pro-bono efectuată de medicii din Cehia este un gest extraordinar. „Un transplant de ficat în condiţii normale costă în jur de 80.000-90.000 de euro. Un dublu transplant ar fi fost mult mai scump. Ei însă au fost operaţi gratuit“, adaugă Igor Codreanu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite