Procurorii cer mandat de arestare pentru Iurie Bolboceanu, învinuit de trădare de patrie: A fost racolat de o agenţie străină de spionaj VIDEO

Procurorii cer mandat de arestare pentru Iurie Bolboceanu, învinuit de trădare de patrie: A fost racolat de o agenţie străină de spionaj VIDEO

FOTO IPN Dan Guţu

Procurorii anunţă că Iurie Bolboceanu a fost reţinut pentru 72 de ore şi că duminică, 19 martie, i-au adus învinuirea de trădare de patrie şi spionaj fostului deputat democrat. Instanţa urmează să se expună în timpul apropiat asupra eliberării mandatului de arestare pe numele acestuia. Potrivit oamenilor legii, Bolboceanu ar fi fost racolat de o agenţia străină de spionaj căreia era dispus să ofere informaţii de importanţă de stat.

Ştiri pe aceeaşi temă

Procurorul Vitalie Busuioc a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că Iurie Bolboceanu a fost reţinut în flagrant la 17 martie, subliniind că acest dosar iniţiat pentru trădare de patrie şi şpionaj este o premieră pentru Republica Moldova.

În urma percheziţiilor ce au avut loc la domiciliul ex-deputatului, oamenii legii ar fi ridicat mai multe probe ce ar demonstra vinovăţia lui Bolboceanu.

„Totodată, a fost constatat faptul că fostul demnitar a fost racolat de către un serviciu de şpionaj străin cu mai mult timp în urmă, cu scopul de culegere şi tranmitere a informaţiilor în dauna statului Republica Moldova. Ne demonstrează faptul dat caracterul clandestin al întâlnirilor, canalele de securizare de transmitere a informaţiilor, remunerarea acestuia pentru informaţia livrată”, a menţionat procurorul de caz, Anatolie Pitel.

Acesta a mai adăugat că la domicilul fostului ales al poporului a fost găsit un telefon mobil care era folosit exclusiv pentru comunicarea între el şi agentul serviciului străin, dar şi mijloace băneşti în sumă de 23 mii de dolari.

„Am reuşit să documentăm câteva întâlniri între ex-demnitarul şi ofiţerul serviciului de şpionaj străin. Am constatat că în cadrul întâlnirilor nu era doar discuţii, dar şi transmitere de informaţii care au un caracter confidenţial şi care puteau fi folosite în dauna intereselor Republicii Moldova”, a subliniat Pitel.

Procurorii şi ofiţerii SIS susţin că în continuare lucrează pentru a depista şi alte persoane care colaboarează cu serviciile de spionaj străine. 

Oamenii legii nu au spus deocamdată interesele cărui stat reprezenta spionul care avea întrevederi cu Bolboceanu pe teritoriul Moldovei, însă identitatea acestuia a fost stabilită, fiindu-i permis să părăsească ţara.

„În ceea ce ţine de ofiţerii străini sunt aplicabile convenţiile europene. Atâta timp cât dumnealui este ofţer sub acoperire, dar, în acelaşi timp şi ataşat al unei misiuni diplomatice în Republica Moldova noi nu putem aplica măsurile procesuale de constrângere, cum ar fi reţinerea”, a declarat procurorul Busuioc.

Dacă îi va fi demonstrată vinovăţia Bolboceanu riscă între 12 şi 20 de ani de închisoare.

Amintim că portalul de ştiri Newsmaker.md a scris că în ordonanţa procurorilor de începere a percheziţiilor era indicat faptul că Bolboceanu ar fi avut o relaţie cu adjunctul ataşatului militar al Ambasadei Rusiei la Chişinău, Alexandr Grudin. 

citeste totul despre: