Oficiali europeni: Susţinem Moldova în integrarea europeană, dar cu anumite condiţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
oficiali europeni republica MOLDOVA foto ipn

Franţa şi România sunt alături de Republica Moldova în procesul de integrare europeană, dar această susţinere este condiţionată de reforma justiţiei, lupta împotriva corupţiei şi de dialogul necesar cu societatea civilă, a declarat secretarul de stat pentru afaceri europene al Franţei, Harlem Desir, în cadrul vizitei comune cu ministrul Afacerilor Externe al României, Lazăr Comănescu, la Chişinău, după întrevederea cu vicepremierul Andrei Galbur.

Secretarul de stat al Republicii Franceze a menţionat în cadrul unei conferinţe de presă că dialogul cu societatea civilă este necesar pentru a asigura susţinerea şi încrederea cetăţenilor moldoveni faţă de instituţii şi reforme. „Acesta este necesar şi pentru a asigura dezvoltarea economică a Republicii Moldova, astfel încât să poată profita pe deplin de prevederile Acordului de Asociere şi de Zona de Liber Schimb”, a afirmat Harlem Desir.

În cadrul întrevederii, oficialii au discutat despre rezultatele pe care Republica Moldova le-a atins în parcursul integrării europene. De asemenea, s-a discutat despre lupta împotriva corupţiei, reforma justiţiei şi reforma sectorului financiar-bancar.

Ministrul afacerilor externe al României, Lazăr Comănescu, a declarat că demersul pro-european al Republicii Moldova se bucură de un suport foarte puternic din partea  societăţii. Potrivit lui, în cadrul întrevederii s-a discutat şi despre organizarea, în viitorul cât mai apropiat, a unei noi reuniuni a Grupului pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova. „Este foarte important ca reprezentanţii Republicii Moldova, atunci când va avea loc această întâlnire, să fie în măsură să vină cu noi argumente cu privire la acţiunea pe care o întreprind aici, în ţară, pentru a aprofunda reformele şi a facilita drumul spre Europa”, a notat Lazăr Comănescu.

Ministerul de Externe, Andrei Galbur, a afirmat că a discutat cu oficialii europeni despre dificultăţile şi provocările instituţionale în punerea efectivă în practică a legilor şi cadrelor normative adoptate în ultima perioadă. „Sperăm că domnii miniştri se vor întoarce în capitalele dumnealor cu un sentiment puternic de încredere în capacitatea noastră de a reliza cu seriozitate şi determinare angajamentele asumate, convinşi de orientarea noastră bazată pe rezultatele noastre în binele cetăţenilor Republicii Moldova”, a declarat Andrei Galbur.

De asemenea, în cadrul discuţiilor a fost abordată problema reglementării conflictului transnistrean, securitatea regională şi cooperarea în cadrul Politicii europene de vecinătate a Parteneriatului Estic.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite