UPDATE Ilan Shor, 30 de zile arest la domiciliu pentru jaful secolului din Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Omul de afaceri, Ilan Shor va fi reţinut timp de 30 de zile în arest la domiciliu. Acesta a părăsit deja sediul CNA. Shor este acuzat de abuz în serviciu cu urmări deosebit de grave în perioada cât s-a aflat în fruntea consiliului de Administrare al Băncii de Economii.

„Bănuitul Ilan Shor a fost citat. A fost dispusă reţinerea. A fost înaintată punerea sub învinuire şi am solicitat arestarea timp de 30 de zile. Instanţa a admis parţia solicitarea noastră şi a dispus arestul acestuia la domiciliu” a declarat procurorul Bogdan Zumbreanu. Decizia de reţinere a lui Ilan Shor în arest la domiciliu va fi atacată de procurorii care instrumentează cazul, aceştia dorin reţinerea afaceristului în arest, informează Agora.

Ilan Shor a fost adus în această dimineaţă la Centrul Naţional Anticorupţie din Chişinău, unde este anchetat în prezent având statut de învinuit, conform unei declaraţii a purtătoarei de cuvânt a CNA, Angela Starinschi. Mai multe alte persoane urmează să fie aduse la CNA pentru anchetă în acest caz.

Raportul Kroll

Preşedintele Parlamentului Andrian Candu a publicat marţi pe blogul său o copie a raportului Kroll, care este o analiză realizată de compania britanică asupra situaţiei mai multor bănci de la Chişinău (UniBank, Banca Socială şi Banca de Economii a Moldovei) care riscau să intre în colaps la sfârşitul anului trecut, fiind salvate în ultimă instanţă de o intervenţie a Băncii Naţionale a Moldovei (BNM). Autorităţile au susţinut că raportul Kroll este unul confidenţial şi nu poate fi publicat, ceea ce a stârnit nemulţumirea cetăţenilor.

Mecanismul jafului

Raportul Kroll dezvăluie mecanismul prin care au fost scoşi banii din Republica Moldova, confirmând dezvăluirile de presă publicate mai înainte. Acelaşi mecanism a fost pus în mişcare pentru golirea conturilor UniBank (UB), Băncii Sociale (BS) şi Băncii de Economii a Moldovei (BEM). De fiecare dată a fost vorba de un grup de firme controlate de omul de afaceri Ilan Shor direct sau prin interpuşi, alături de care au fost implicate persoane fizice din Republica Moldova, Ucraina şi Rusia – la fel, apropiate de Ilan Shor sau parteneri de afaceri ai lui. Aceste grupări de firme şi persoane fizice preluau controlul asupra acţiunilor băncii vizate, după care transferau către firme off-shore sub formă de împrumuturi lichidităţile respectivei bănci. Pentru fiecare astfel de caz, raportul Kroll subliniază faptul că transferurile şi împrumuturile nu aveau scopuri comerciale. Cei care preluau acţiunile băncilor vizate îşi explicau provenienţa fondurilor prin împrumuturi din Marea Britanie, iar banii erau scoşi din Republica Moldova prin Letonia.

Un conţinut puţin surprinzător

În introducerea raportului Kroll se arată că afirmaţiile conţinute, pe probleme financiare, legale sau regulatorii trebuiesc înţelese ca observaţii generale bazate doar pe experienţa de consultanţă a companiei Kroll şi nu pot fi percepute ca recomandări financiare sau regulatorii. Raportul nu constituie o recomandare, opinie sau aprobare de orice fel pentru nici una dintre tranzacţiile, deciziile sau evaluările (prezentate ).

Firma Kroll nu a efectuat o investigaţie proprie, ci doar a realizat o analiză întinsă pe 84 de pagini în baza informaţiilor furnizate de BNM, astfel că raportul nu a duce foarte multe informaţii noi. În cadrul analizei Kroll nu au fost efectuate investigaţii pentru o verificare independentă a informaţiilor prezentate de BNM, fiind subliniat faptul că mai există şi alte informaţii, potenţial relevante care nu au fost examinate.

Partenerii lui Ilan Shor

Printre cei implicaţi în aceste scheme se numără Aurel Marinescu, partener în afacerile familiei Stati – Stati Holding, Tristan Oil şi ASCOM. Într-un interviu acordat de Ilan Şor acesta menţionează că Gabriel Stati îi este un prieten apropiat şi partener de afaceri în Moldova. Viorel Melnic, un alt partener, este directorul de facto al Dufremol-ului, unul din cei doi operatori duty free ale lui Ilan Shor, fost şef al vămilor în guvernarea comunistă şi actual membru al Partidului Socialiştilor. Cetăţeanca rusă Lilia Pleskachevskaia este impresara cântăreţei Jasmin, actuala soţie a lui Ilan Shor. Printre acţionarii implicaţi în acest caz se mai numără şi Marina Tauber, actuala preşedintă a Federaţiei Moldoveneşti de Tenis.

În cazul BEM a fost implicat ca partener al lui Ilan Shor omul de afaceri Brestecico Alexandru, un apropiat al lui Igor Dodon şi al altor membri ai Partidului Socialiştilor, pe care i-a sprijinit financiar în campania electorală.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite