Experţi moldoveni vor pleca în Coasta de Fildeş pentru a investiga accidentul aviatic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O echipă de experţi din Republica Moldova va pleca de urgenţă în Coasta de Fildeş pentru a participa în calitate de observatori la investigarea cauzelor accidentului aeronautic produs pe 14 octombrie, cu implicarea aeronavei de tip cargo, înregistrată în Republica Moldova. Accidentul aviatic s-a soldat cu moartea a patru cetăţeni ai Republicii Moldova, alţi doi fiind internaţi într-un spital militar francez, transmite IPN.

Aeronava efectua zboruri pentru armata franceză şi avea la bordul său zece persoane, dintre care şase cetăţeni ai Republicii Moldova şi patru cetăţeni ai Republicii Franceze.

Prim-ministrul Pavel Filip a exprimat, duminică, condoleanţe familiilor celor decedaţi şi a dispus să le fie acordate sprijinul şi informaţia necesară. De asemenea, premierul a dispus să fie asigurate toate măsurile necesare repatrierii decedaţilor în Republica Moldova.

În cadrul şedinţei celulei de criză, prezidate de Pavel Filip, s-a menţionat că, la momentul producerii accidentului, pe aeroportului din Abidjan erau condiţii meteo complicate, cauzate de o furtună puternică. Nava s-a prăbuşit neajungând la pista de aterizare, aflată la o distanţă de 500 de metri.

Directorul adjunct al Autorităţii Aeronautice Civile a Republicii Moldova, Nicolae Buzu, a declarat, duminică, în cadrul şedinţei celulei de criză, că aeronava, care aparţine companiei Valan International Air Cargo, transporta încărcătură în baza unui contract cu armata franceză. Piloţii decedaţi, cetăţeni moldoveni, aveau experienţa a peste 20 de mii de ore de zbor. Aeronava a fost supusă unei reparaţii capitale în luna februarie a acestui an, la Kiev. Atât experţii în construcţii, cât şi cei ai producătorului aeronavei au autorizat efectuarea zborurilor.

Aeronava trebuia să aterizeze la destinaţie la 08.20. Ultima legătură cu echipa a fost la 08.24. „Am luat legătura cu colegii din Franţa, o echipă de investigare lucrează acolo, suntem pregătiţi să trimitem şi noi patru experţi să facă o expertiză la faţa locului”, a mai spus Nicolae Buzu.

Experţii de la Autoritatea Aeronautică au mai precizat că toate semnalele primite de la aeronavă în timpul zborului au fost bune, raportarea se făcea la fiecare patru minute. Ceilalţi doi cetăţeni moldoveni care au supravieţuit sunt tehnicieni. Ei au spus că aeronava a căzut în apă la aterizare, motoarele nu aveau vreo defecţiune.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite