Detalii privind Marea Adunare Centenară din 25 martie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Marea Adunare Centenară din 25 martie 2018, organizată de către Alianţa pentru Centenar, din care fac parte mai multe organizaţii unioniste, vor participa localnicii din toate localităţile din Republica Moldova care au semnat declaraţii de unire cu România.

 De asemenea, la eveniment sunt aşteptaţi reprezentanţi ai formaţiunilor politice pro-europene şi unioniste, atât din Republica Moldova, cât şi din România. Detaliile au fost prezentate de către organizatori în cadrul unei conferinţe de presă la IPN.

Reprezentanţii Alianţei pentru Centenar au declarat că fiecare localitate semnatară a declaraţiei de unire va primi un drapel cu numele localităţii. Până în prezente, au fost pregătite 121 de drapele nominale.

„Cu drapele de acest tip vom porni în cele mai apropiate, dar şi cele mai îndepărtate localităţi, pentru a le înmâna primarilor, care au semnat declaraţia de unire, astfel încât pe 25 martie, fiecare localitate să fie bine poziţionată în Piaţă şi să vedem că este acolo, iar reprezentanţii acesteia au venit cu mândrie la Marea Adunare Centenară”, a menţionat preşedintele Mişcării civice „Tinerii Moldovei”, Anatol Ursu.

Primul drapel de acest gen a fost înmânat, în cadrul conferinţei, primarului comunei Parcova din Edineţ, Marcel Snegur. Edilul a declarat că a semnat declaraţia de unire, împreună cu colegii săi, pentru că s-au simţit „îndemnaţi de către bunici şi străbunici, dar şi de către copii, să revină acasă la patria-mamă”.

Primarul a mai spus că Republica Moldova poate asigura bunăstare cetăţenilor săi doar prin unirea cu România. „Dacă nu o facem azi, atunci când? Dacă nu noi, cine?”, a declarat Marcel Snegur, care este şi co-preşedinte al Ligii Aleşilor Locali Unionişti.

Ion Leaşcenco, preşedintele Blocului Unităţii Naţionale „BUN”, a spus că este foarte important ca la manifestaţia din 25 martie să participe toată lumea, indiferent de convingerile politice, indiferent de vârstă sau de propriile frustrări.

Potrivit liderului BUN, au avut loc întrevederi cu liderii partidelor politice care şi-au asumat unirea, fie în statutul formaţiunilor, fie prin declaraţii, printre care: Partidul Liberal, Partidul Naţional Liberal, Partidul Unităţii Naţionale. Organizatorii au decis ca fiecare partid să aibă posibilitatea să participe la eveniment cu propriile însemne. Liderii politici vor avea posibilitatea şi să ţină discursuri. Acesta a reiterat că manifestaţia de pe 25 martie va avea loc paşnic şi fără destabilizări, aşa cum unii încearcă să vehiculeze.

Potrivit lui George Simion, preşedintele platformei unioniste „Acţiunea 2012”, pe 25 martie, în PMAN vor veni şi participanţi din România.

„Noi venim să fim alături de întreaga mişcare unionistă care există în Republica Moldova. Venim să spunem că mişcarea unionistă din România este pregătită, este puternică şi lucrează în fiecare zi la înfăptuirea acestui deziderat naţional”, a declarat George Simion.

Preşedintele Asociaţiei „UNIREA - ODIP”, Vlad Bileţchi,  a spus că peste 20 de instituţii de învăţământ din Republica Moldova au semnat declaraţii de unire cu România. Liderul ODIP a mai spus că atât primarii, cât şi directorii instituţiilor de învăţământ sunt presaţi şi împiedicaţi să-şi manifeste dorinţa de reunire.

„Naţiunea românească se deşteaptă! Avem peste 20 de instituţii de învăţământ care şi-au declarat dorinţa de reunire, iar numărul acestora continuă să crească pe zi ce trece. Mai mult, reprezentanţii din diasporă au semnat declaraţii de unire şi şi-au anunţat prezenţa în număr mare la manifestaţia de duminică. Obiectivul nostru este unul singur – o majoritate unionistă în ambele state româneşti. Acest lucru este posibil, iar reunirea e tot mai aproape”, a precizat Vlad Bileţchi.

Marea Adunare Centenară, pentru marcarea a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România (1918), va avea loc duminică, 25 martie, la ora 12.00, în Piaţa Marii Adunări Naţionale.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite