Credite mai scumpe şi dobânzi mai avantajoase la depozite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele mai multe credite în lei au fost solicitate de persoane juridice FOTO Adevărul
Cele mai multe credite în lei au fost solicitate de persoane juridice FOTO Adevărul

Valoarea dobânzilor la credite şi depozite s-a majorat, după ce Banca Naţională a Moldovei (BNM) a adoptat noi decizii de politică monetară. În acelaşi timp, soldul creditelor şi depozitelor a scăzut.

Potrivit datelor Băncii Naţionale a Moldovei, rata medie a dobânzii la creditele noi acordate în luna iulie curent a constituit 14,37%, majorându-se cu 3,84% faţă de iulie 2014. În acelaşi timp, comparativ cu luna precedentă, rata medie a dobânzii la creditele acordate în lei s-a majorat cu 0,46%. Cei care au ales să se împrumute în valută au contractat credite la o dobândă medie de 6,85%, care a crescut cu 0,02% faţă de luna iunie, dar a fost mai mică cu 0,98% faţă de luna iulie a anului trecut.

Creditele pentru persoane fizice, cu o dobândă medie de peste 15%

Cea mai mare parte a creditelor noi acordate în moneda naţională le-a revenit creditelor acordate cu o rată medie de 14,11% persoanelor juridice, care au deţinut 78 la sută din volumul total al creditelor acordate în lei. În acelaşi timp, persoanelor fizice le-au fost acordate credite în moneda naţională cu o rată medie de 15,29 la sută.

Creditele noi în valută străină au fost reprezentate preponderent de cele acordate persoanelor juridice, care au o dobândă medie de 6,84%, constituind 99,6 la sută din total.

Mai multe credite în lei şi mai puţine în valută

Soldul creditelor în economie a constituit, în iulie curent, 43,5 miliarde de lei, în diminuare cu 0,2% din cauza micşorării cererilor faţă de economie în valută străină (exprimate în lei) cu 190 milioane de lei sau cu 1%. În acelaşi timp, creditele acordate în moneda naţională au înregistrat un sold mai mare cu 103,2 milioane de  lei sau cu 0,4%.

Informaţia prezentată de BNM mai arată că valoarea dobânzii la depozitele noi în lei a constituit 11,93%, majorându-se cu 5,63 puncte procentuale faţă de iulie 2014 şi cu 0,59 la sută faţă de luna iunie curent. Rata medie a dobânzii la depozitele noi atrase în valută străină a fost, în luna iulie, de 2,02 la sută. Comparativ cu luna iunie 2015, rata medie a dobânzii la depozitele în valută străină s-a diminuat cu 0,24%.

Deşi dobânzile au crescut, suma depozitelor s-a diminuat

Ponderea maximă din totalul depozitelor în valută străină, de 45,4%, a fost reprezentată de depunerile cu termene de la 6 până la 12 luni, cu o rată medie a dobânzii de 2,24 la sută. Această cifră este mai mică cu 0,21% faţă cea din luna iunie.

Soldul depozitelor în moneda naţională s-a micşorat cu 303,9 milioane de lei şi a constituit 23,542 miliarde de lei, reprezentând o pondere de 47,9% din soldul total al depozitelor. Suma depozitelor în valută străină, recalculată în lei, a scăzut cu 30,7 milioane de lei până la nivelul de 25,6 miliarde de lei.

Menţionăm că, doar la o lună de la ultima majorare cu 1% a ratei de bază, BNM a decis, pe 30 iulie, ca aceasta să fie mai mare cu 2%, constituind 17,5%. Instituţia a luat mai multe decizii similare, începând cu 11 decembrie 2014, când valoarea ratei de bază era de 3,5% şi a fost majorată până la 4,5%.

:

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite