Cioloş: Am discutat cu preşedintele Moldovei despre pregătirea acordării primei tranşe de împrumut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Mediafax
FOTO Mediafax

Premierul Dacian Cioloş a declarat miercuri, la Sofia, că a discutat cu preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, ambii prezenţi la Summitul Procesului de Cooperare din Europa de Sud-Est, despre pregătirea acordării primei tranşe de împrumut pe care Guvernul României l-a promis anul trecut statului moldovean.

”Am avut o discuţie bilaterală cu domnul preşedinte Timofti (Nicolae Timofti, preşedintele Republicii Moldova - n.r.) în care am discutat de relaţiile noastre cu Republica Moldova şi mai ales pregătirea acordării primei tranşe de împrumut. Am discutat şi despre faptul că în cadrul vizitei mele la Washington am discutat şi subiectul cooperării cu Republica Moldova şi cu vicepreşedintele Biden şi că suntem în contact cu Guvernul Republicii Moldova”, a declarat premierul Dacian Cioloş, miercuri, după dejunul oficial oferit de preşedintele Bulgariei Rosen Plevneliev, în onoarea oficialilor prezenţi la Summit-ul Procesului de Cooperare din Europa de Sud-Est (SEECP).

Primul-ministru a anunţat că în perioada următoare vor fi luate deciziile legate de acordarea primei tranşe promise de Guvernul român anul trecut.

”Cred că în săptămânile următoare, odată ce vom avea informarea privind măsurile de reformă care au fost asumate de Guvernul Moldovean vom putea lua decizia, în paralel şi cu un progres în discuţiile cu Fondul Monetar Internaţional care, în cele din urmă, înţeleg că pregăteşte o misiune în Republica Moldova pentru a începe posibilele negocieri pentru un acord de împrumut. Deci suntem în linia a ceea ce am convenit iniţial”, a arătat premierul.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, 6 mai, Legea privind acordul de împrumut în valoare de 150 de milioane de euro către Republica Moldova, amânat iniţial de şeful statului.

Prima tranşă de bani, în valoare de 60 de milioane de euro, va fi transmisă după intrarea în vigoare a Acordului.

Plenul Senatului a adoptat, în 25 aprilie, cererea de reexaminare a legii privind acordul de împrumut în valoare de 150 de milioane de euro către Republica Moldova, amânat iniţial de preşedintele Klaus Iohannis, păstrând condiţiile de acordare a tranşelor, după ce se încercase eliminarea acestora.

După ce Klaus Iohannis a cerut amânarea implementării acordului de împrumut, din cauza situaţiei politice de la Chişinău, Camera Deputaţilor a hotărât aprobarea împrumutului, însă a solicitat respectarea strictă a condiţiilor din acord, care pot fi verificate de Guvernul României şi de către cel al Republicii Moldova.

Senatul a eliminat prevederea aceasta în comisiile de specialitate şi a propus ca banii să fie acordaţi fără niciun fel de condiţii.

Raportul comisiilor a fost respins însă de către plenul Senatului, care a adoptat legea în varianta de la Camera Deputaţilor, care prevede condiţii clare de acordare a tranşelor.

Acordul privind asistenţa financiară rambursabilă între România şi Republica Moldova a fost semnat la Chişinău, la 7 octombrie 2015, însă acordarea primei tranşe a fost blocată de preşedintele Klaus Iohannis, în noiembrie, ca urmare a situaţiei politice instabile din Republica Moldova. Preşedintele a cerut, la acea vreme, ca banii să fie condiţionaţi de respectarea unor angajamente de către autorităţile de la Chişinău.

Cererea de reexaminare a ajuns în Parlament, unde a fost discutată de Camera Deputaţilor, în calitate de primă Cameră sesizată.

Începând din luna ianuarie 2016, între Guvernul de la Bucureşti şi cel de la Chişinău au fost discuţii şi un schimb de scrisori, prin care Republica Moldova s-a angajat să continue reformele din ţară şi se obligă să pună în aplicare măsurile solicitate de România pentru deblocarea banilor.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite