Ameninţarea Moscovei: în trei ani UE ar putea rămâne fără gaze ruseşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia a anunţat modalitatea în care va răspunde la noua concepţie energetică a Uniunii Europene: după anul 2019 va fi oprit tranzitul gazelor naturale prin Ucraina. Până atunci, statele europene vor trebui să aibă o nouă infrastructură de transport de gaze naturale conectată la reţeaua din Turcia, altfel nu vor putea fi aprovizionate prin conducta Turkish Streamline, se arată într-o analiză ITAR-TASS.

Răspunsul Moscovei la noua strategie energetică a Uniunii Europene a fost anunţat de directorul Gazprom Alexei Miller şi ministrul rus al Energiei Alexander Novak. Conform celor doi oficiali, Gazprom a decis să se reorienteze către o strategie de export eurasiatică, în locul celei orientate exclusiv către Europa de până acum.

 

Influenţa Chinei

Strategia de export a Rusiei a început să se modifice după încheierea noilor contracte de aprovizionare cu China, aminteşte ITAR-TASS. Directorul Gazprom Alexei Miller a subliniat faptul că firma pe care o conduce a început deja lucrările la gazoductul ”Forţa Siberiei” care va conecta estul îndepărtat al Rusiei cu reţeaua energetică chineză. Gazoductul Altai, care în prezent transmite gaze naturale spre Europa, va fi şi el reorientat către China, ceea ce va face ca discuţiile despre preţul gazelor naturale în Europa să devină irelevante, deoarece piaţa asiatică va deveni factorul hotărâtor al exporturilor ruse. 

 

Ameninţare directă

Gazprom a menţionat pentru prima oară posibilitatea suspendării exporturilor de gaze naturale către Europa. Dacă nu va exista infrastructura necesară pentru transportul gazelor ruse spre Europa în momentul în care conducta Turckish Stream va deveni operaţională, Gazprom ”va lua o pauză”, subliniază ITAR-TASS. ”Aş vrea să vă atrag atenţia asupra competitivităţii noastre. Ne permitem să luăm o pauză şi vom lua o pauză, dacă vom fi forţaţi să facem asta”, a declarat Alexei Miller. ”Am oferit din timp avertismentul nostru – dacă infrastructura de transport nu va fi creată la timp, atunci nu va fi vina noastră”, a mai precizat directorul Gazprom.

Analistul Vladimir Blinkov a declarat pentru ITAR-TASS că strategia rusă de export a gazelor a început să se modifice după încheierea contractului cu China şi construirea unei uzine de lichefiere a gazelor naturale la Yamal. ”În ceea ce priveşte proiectul Altai, rezervele sunt aceleaşi pentru Europa şi Asia, în vreme ce preţurile din Asia sunt mai ridicate decât cele din Europa”, a subliniat Blinkov.

”Faptul că proiectul South Stream a fost întrerupt reprezintă integral vina Europei. Noi eram pregătiţi nu doar să construim o conductă pe sub Marea Neagră, dar şi să construim infrastructura necesară în Europa pe credit. Acum vom construi conducta doar către Turcia şi aceasta va deservi exclusiv Turcia. Dacă Europa va construi sau nu infrastructura necesară este problema ei. Există câteva ţări care ar vrea să se implice, precum Grecia, Serbia şi Bulgaria însă acestora le lipsesc fondurile necesare”, a mai declarat Blinkov.

 

O situaţie neplăcută

Expertul rus a apreciat că există alternative pentru Europa, însă fiecare dintre acestea are problemele sale. ”Gazele din Azerbaidjan sau mărirea importurilor de gaze naturale lichefiate – care sunt mult mai scumpe – nu vor rezolva totuşi problema Europei. În ceea ce priveşte gazele din Iran, acestea nu vor putea fi importate înainte de ridicarea sancţiunilor aflate în vigoare. Dar chiar şi aşa, gazele iraniene vor trebui să treacă prin Turcia, ceea ce va transforma această ţară într-un super gigant energetic. Pentru Europa această posibilitate nu este dintre cele mai plăcute”, a afirmat Blinkov pentru ITAR-TASS. În acelaşi timp, Rusia ar putea satisface necesităţile europene fără Ucraina şi fără Turkish Stream, pentru aceste necesităţi fiind suficientă capacitatea gazoductului Nord Stream care face legătura direct cu Germania, fiind posibilă creşterea cantităţilor de gaze tranzitate prin Belarus şi Polonia.

Blinkov a mai subliniat faptul că declaraţiile lui Miller au fost făcute la o întâlnire informală din Berlin. ”În orice caz, este vorba de negocieri neoficiale şi de soluţii neoficiale”, a declarat expertul rus arătând că Moscova a încercat permanent să dialogheze cu Europa.

 

Nemulţumirile Gazprom

Noua strategie de export a gazelor naturale a Moscovei a fost declarată ca replică la o serie de presiuni asupra exportatorului energetic venite din partea pieţei europene, apreciază experta Svetlana Melnikova citată de ITAR-TASS. ”Suntem martori la o serie de presiuni sistematice şi de amploare asupra Rusiei. Europeni sunt panicaţi din cauza dependenţei faţă de gazele ruse. Toate discuţiile au fost întrerupte şi nici un fel de dialog semnificativ nu se află pe agendă în prezent”, afirmă Melnikova.

Tranziţia Rusiei de la o strategie de export pro-europeană la una eurasiatică pare astfel a fi una rezonabilă, susţine Melnikova. ”Acum avem posibilitatea de diversificare a exporturilor şi avem şi spaţiu de manevră. Ne bucurăm de o libertate mult mai mare decât în urmă cu un an, când eram strâns legaţi de piaţa europeană”, a subliniat experta citată de ITAR-TASS.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite