Şeful Moldovagaz: Contractul cu Gazprom va permite economisirea a 405 milioane de dolari în 14 luni
0Potrivit calculelor Moldovagaz, din noiembrie 2021, pe o perioadă de 14 luni, prevederile contractului cu Gazprom vor aduce economii de circa 405 mln dolari, raportat la costul de achiziţie al gazelor, comparativ cu preţurile bursiere. Declaraţia a fost făcută de Vadim Ceban, preşedintele Consiliului de Administraţie al companiei „Moldovagaz” SA, într-o conferinţă de presă.
„Anul 2021 a fost complicat din punctul de vedere al evoluţiei preţurilor, respectiv al volatilităţii pe pieţele bursiere. În această perioadă, avem la nivel global o creştere a preţului la gaze de circa 700%. Aceste fluctuaţii au avut un trend ascendent pe principalele burse din Occident. Aceiaşi evoluţie o avem şi pe pieţele adiacente Republicii Moldova – în România şi Ucraina. Împreună cu gazele naturale, au crescut preţurile şi la produsele petroliere (peste 200%) şi la cărbune (circa 300%). La energia electrică preţurile au crescut în regiune cu circa 250%. Toate aceste evoluţii, având un trend crescător, s-au reflectat inclusiv în evoluţia preţurilor de achiziţie a gazelor naturale. În martie 2021, preţurile au fost minime, iar în noiembrie – maxime” , a explicat Vadim Ceban.
„În octombrie, am procurat gaze la preţul de 800 de dolari. Decalajul între preţul introdus în tarif şi preţul de procurare era destul de mare (148 de dolari în tarif şi, respectiv, 800 de dolari preţul de procurare). Prognozele noastre sunt că în noiembrie-decembrie preţul de achiziţie va fi de 430 de dolari. Acest preţ l-am introdus în calculul tarifului. Calculele au fost prezentate către ANRE, care a aprobat tarife provizorii. Urmează o perioadă de verificare a acestor calcule şi, respectiv, confirmarea definitivă a preţului de achiziţie şi a tarifelor”, a menţionat Vadim Ceban.
Cu toate că în perioada noiembrie 2020 – noiembrie 2021, ponderea preţului de procurare a gazelor naturale în structura tarifului a crescut de la 62% la 82%, Moldovagaz nu a revizuit tarifele pentru transport, distribuţie şi furnizare, acestea coborând la minim în comparaţie cu anii precedenţi, a menţionat Vadim Ceban.
De asemenea, suma de devieri financiare negative, care în mod normal trebuia recuperată prin tarif, în valoare de 1474,3 mln lei, a fost amânată pentru perioadele ulterioare, prin solicitarea Moldovagaz, aşa încât să fie evitat un impact şi mai mare asupra tarifului. „Aceasta a făcut ca tariful să fie mai mic cu 1,20 lei. Această sumă, a devierilor financiare negative, constituie 78% din toate costurile de transport, distribuţie şi furnizare”, a specificat Ion Ceban.
„Noi nu putem influenţa preţul de achiziţie a gazelor. Este o formulă după care se calculează costul gazelor. Noi putem influenţa doar costurile constante, care se referă la tarifele de distribuţie şi de transport al gazelor naturale”, a explicat Vadim Ceban, precizând că Moldovagaz a redus la maximum cheltuielile pentru transport, distribuţie şi furnizare.