Priorităţile Primăriei Zalău în 2014: să facă rost de bani europeni, să pună centrale termice în şcoli şi să repare drumuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Radu Căpîlnaşiu, primarul Zalăului FOTO Arhivă
Radu Căpîlnaşiu, primarul Zalăului FOTO Arhivă

Conducerea Primăriei Municipiului Zalău a făcut publică vineri, 24 ianuarie, într-o conferinţă de presă, lista principalelor investiţii ce vor avea loc în oraş în acest an.

Potrivit primarului Radu Căpîlnaşiu, o sumă importantă va fi cheltuită pe realizarea documentaţiilor în vederea accesării fondurilor europene puse la dispoziţie în exerciţiul financiar 2014 - 2020. "2014 este foarte important pentru previzionarea finanţării din perioada 2014 - 2020. Aceste finanţări nu vor începe, însă, în 2014. Dacă în 2015 se vor semna contractele va fi bine! Deocamndată nu este încheiat încă nici acordul de parteneriat, preconizat a se încheia abia în vară. Din acel moment, în două - trei luni am putea avea ghidurile de finanţare. Evaluările durează, apoi, minimum un an", a explicat el.

Primarul spune că, lăsând la o parte fondurile europene, necesarul investiţional pentru acest an ar fi de 80 de milioane de lei. Din această sumă, peste 12 milioane de lei sunt necesari pentru montarea de centrale termice în şcoli şi în instituţiile publice care mai sunt încălzite în sistem centralizat. "Suntem conştienţi că nu mai putem merge cu Uzina Electrică în condiţiile actuale şi la paramatrii actuali", a declarat Căpîlnaşiu, precizând că montarea centralelor ar trebui să se poată finaliza până iarna viitoare. Cea mai mare parte din sumă vor fi asiguraţi din banii de investiţii ai Uzinei Electrice, cu care societatea avea de gând să se retehnologizeze, proces întrerupt, însă, anul trecut, din cauza unor probleme intervenite în procedura de achiziţie publică.Uzina Electrică va continua să funcţioneze, urmând să asigureze întreţinerea şi mentenanţa centralelor termice.

O bună parte din lucrările de investiţii ce vor fi făcute în acest an vor fi cele în continuare. "Vom continua lucările de eliminare a infiltraţiilor de la subsolul Centrului de Tranfuzii. În acelaşi timp, vom face demersuri ca Institutul Naţional de Transfuzii să preia clădirea şi să facă ei ce investiţii cred de cuviinţă. Noi ne-am trezit dintr-o dată cu ea pe cap şi nu avem nimic de câştigat din asta. O s-o predăm, prin transfer, fără costuri", a declarat primarul. În 2014 sunt programate şi lucrările de acoperire a terenurilor de tenis, mare parte din sumă fiind reprezentantă de o sponsorizare din partea Tenaris, dar şi construcţia vestiarelor ce vor deservi aceleaşi terenuri. Au fost prevăzuţi în buget şi banii necesari pentru achiziţionarea a 16 unităţi locative de tip container, ce vor fi amplasate pe strada Spicului. Primarul spune că în unele dintre aceste containere vor fi mutate o parte din actualii locatari ai blocului de locuinţe sociale C3 din Dumbrava.

Continuă lucrările la corpul B al Clădirii Transilvania şi cele la hala agroalimentară, bugetul prevăzut pentru acest an, când ar trebui ca lucrările să se finalizeze, fiind de peste 6.000.000 de lei. 2014 este şi anul implementării celor 11 proiecte de reabilitare termică a blocurilor cu fonduri europene, municipalitatea accesând o linie de credit pentru cofinanţarea datorată de Primărie şi de asociaţiile de proprietari. Tot în acest an, municipalitatea ar vrea să înceapă demersurile de cumpărare a terenului pentru viitorul parc industrial, ce ar urma să fie amenajat în zona Valea Miţii.

În privinţa străzilor, administratorul public Radu Nistorescu a schiţat, în mare, programul lucrărilor de reparaţii, ce va include străzi din cartierul Meseş, strada Merilor, Vânătorilor, zona Dealul Morii (unde vor fi doar lucrări de întreţinere, pentru că asfaltare se va face, potrivit lui Nistorescu, abia după ce vor fi realizate reţelele de utilităţi). Reparaţii vor fi făcute în cartierul Păcii, în spatele CEC-ului, pe strada Gheorghe Coşbuc, Sfânta Vineri, Col.Teofil Moldoveanu. În zona Grădina Poporului se va interveni cu al doilea strat de asfalt. Tot în 2014 va fi făcut şi trotuarul din pavaj între Compania de Apă şi ceas.

Citeşte şi Se întâmplă în Zalău: trotuar cu dale şi pistă de bicilişti

FOTO Gara din Zalău – o construcţie comunistă, înconjurată de mormane de moloz

Zalău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite