Omagiu adus celor 8.000 de evrei sălăjeni ucişi în Holocaust. Ambasadorii Statelor Unite şi Ungariei, prezenţi la ceremonie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Evenimentul a ajuns la a treia ediţie FOTO Facebook.com/Comunitatea Evreilor Zalău Sj
Evenimentul a ajuns la a treia ediţie FOTO Facebook.com/Comunitatea Evreilor Zalău Sj

Ambasadori, miniştri, secretari de stat, reprezentanţi ai comunităţilor evreieşti şi alte oficialităţi vor participa la ceremonia prilejuită de “Ziua Internaţională a Comemorării Victimelor Holocaustului”.

Cea de-a treia ediţie a evenimentului "Ziua Internaţională a Comemorării Victimelor Holocaustului" va avea loc marţi, 30 ianuarie, la Zalău, prin organizarea de activităţi în memoria celor peste 8.000 de evrei din Sălaj ucişi de către regimul nazist. La manifestări şi-au anunţat participarea ambasadorul SUA, Hans Klemm, ambasadorul Ungariei, Botond Zakonyi, dar şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. Printre invitaţi se vor regăsi şi Marieta Safta, secretar de stat în Ministerul Justiţiei, dr. Aurel Vainer, preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, prim-rabin Rafael Shaffer, de la Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România, ing. Felix Koppelman, preşedintele Comunităţii Evreieşti din Oradea, prof. univ. dr. Nicolae Radu, comisar-şef la Academia de Poliţie “Al. I. Cuza” Bucureşti, Anette Vainer, vicepreşedinte B’nai B’rith, deputatul Silviu Vexler, din partea Minorităţii Evreilor din România, Andrei Seidler, directorul Centrului Comunitar Evreiesc Oradea, prof. univ. dr. Lucian Nastasa Kovacs, directorul Muzeului de Artă Cluj Napoca.

Manifestarea va începe la ora 10, la Primăria Zalău, unde delegaţiile oficiale vor fi întâmpinate de către primarul Ionel Ciunt, după care vor participa la o masă rotundă şi vor vizita sala de spectacole din Clădirea Transilvania. De la ora 14, este programată ceremonia de comemorare a victimelor Holocaustului şi Conferinţa Internaţională "Ultima Oprire… Evreii din Transilvania în timpul celui de-al Doilea Război Mondial”, la Restaurantul Brilliant Parc.

În 27 şi 29 mai şi 2 iunie 1944, 8.600 de evrei – femei, bătrâni, copii – din judeţul Sălaj, care nu au fost duşi la muncă forţată în Ucraina, au fost deportaţi la lagărul de la Auschwitz, în trei transporturi. Averea le-a fost confiscată, iar evreii au fost duşi pe jos în lagărul de tranzit – Ghetoul de la Cehei, lângă Şimleul Silvaniei. Acolo au fost închişi şi românii şi maghiarii care au încercat să îi ajute pe evreii pe care îi considerau prieteni, vecini şi, mai presus de orice, oameni. Mulţi dintre cei prinşi au fost executaţi, plătind cu viaţa. Alţii au fost deportaţi la Auschwitz. Dintre miile de evrei sălăjeni deportaţi la Auschwitz, doar 150 s-au întors.

Mai puteţi citi:

"Ce înseamnă să fii om". Instrumentul educaţional digital prin care elevii din Sălaj vor învăţa despre Holocaust

Omagiu pentru 546 de copii fără morminte. „Credeau că merg să facă duş. N-a fost apă, ci gaz“

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite