Ochelarii de la tarabe, pericol pentru vedere. Ce ne recomandă oftalmologul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ochelarii pot fi chiar dăunători
Ochelarii pot fi chiar dăunători

Specialiştii recomandă să nu cădem pradă tentaţiei de a cumpăra ochelari de vedere de la tarabe, pentru a nu risca să ne fi afectată şi mai tare vederea.

Din dorinţa de a face economii, multe dintre persoanele care se confruntă cu probleme de vedere aleg să îşi cumpere ochelari ieftini, gata făcuţi, de la tarabele din pieţe ori din supermarketuri. Specialiştii avertizează că ochelarii, fie ei de vedere ori de soare, trebuie, mai întâi de toate, să fie folositori, să respecte indicaţiile medicului, după un control oftalmologic. În caz contrar, în loc să corecteze deficitul de vedere, ochelarii ar putea avea efect invers. Aşa se face că mulţi dintre cei care şi-au cumpărat ochelarii din pieţe, ajung în cele din urmă tot la medic, dar cu probleme mai grave.

"Un prescriptor, fie el medic sau optometrist, creează pe reţetă un produs personalizat persoanei, care înseamnă: puterea de refracţie a lentilei conform necesităţilor, distanţă pupilară (care la fiecare este individuală), unghi de înclinare a lentilei, forma ramei etc. La tarabe avem în schimb câteva forme de rame, o distanţă pupilară între 60 şi 62 şi aceleaşi dioptrii la ambele lentile", precizează dr. Alexandru Dimitriu (foto jos), medic primar oftalmolog la Clinica “Optisan” Zalău.

dr alexandru dimitriu foto facebook.com/clinica optisan

Acesta susţine că achiziţionarea ochelarilor de vedere din pieţe sau supermarketuri poate fi acceptată doar ca un compromis pentru situaţiile în care perechea de bază s-a rupt, persoana în cauză are o reţetă, se consultă cu optometristul sau cu medicul şi îl întreabă ce ar putea să cumpere pentru câteva zile: "Atunci se poate face o optimizare la reţeta de bază ca să se poată lua de urgenţă din supermarket sau farmacie o pereche de ochelari apropiaţi necesităţii pacientului. Acesta ar fi un compromis doar pentru câteva zile".

Lentilele ochelarilor de pe tarabe nu sunt lentile optice, fiind realizate din materiale cel puţin îndoielnice, mai spune oftalmologul. Prin urmare, purtarea unor astfel de ochelari pe termen lung poate duce la complicaţii, precum dureri de cap, ochi iritaţi, lăcrimare, senzaţie de ceaţă, vertij, poate şi greţuri. Într-un final, se ajunge la optometrist sau oftalmolog şi se constată că problema e mult mai gravă, iar pacientul va fi nevoit să plătească şi mai mult pentru noua pereche de ochelari. În plus, în magazinele de optică medicală sunt persoane care pot consilia persoanele să ajungă la un preţ optim pentru o pereche de ochelari. Orice produs are un certificat de garanţie. În caz de deteriorare sau defect din fabrică, lucrurile pot fi remediate.

Vă mai recomandăm:

Semnele care arată că un copil mic are probleme cu vederea. Cum îşi dau seama părinţii că trebuie să meargă la doctor

Ochelari sau lentile de contact? Sfaturi utile despre cum să facem alegerea corectă pentru o vedere sănătoasă

Zalău

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite