O inscripţie romană valoroasă, distrusă de „Dorel“: „Constructorul care lucra la instalaţia electrică a dat cu utilajele peste ea“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Castrul Bucium FOTO: ALINA POP
Castrul Bucium FOTO: ALINA POP

O inscripţie despre care se crede că ar proveni de pe vremea împăratului roman Caracalla se află în plin proces de restaurare, după ce a fost spartă de utilajele unei firme care lucra pe situl arheologic unde a fost descoperită.

O inscripţie romană veche de 2.000 de ani, despre care se crede că a fost realizată în onoarea împăratului roman Marcus Aurelius Antonius, cunoscut în istorie şi drept Caracalla, se află în prin proces de restaurare la Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, după ce ea a fost spartă de o echipă de muncitori. Potrivit managerului muzeului, incidentul s-a petrecut pe situl arheologic de la Buciumi (judeţul Sălaj), acolo unde funcţiona, în vremea stăpânirii romane, un castru ce îi adăpostea pe soldaţii romani.

Castrul Roman de la Buciumi a fost inclus într-un proiect de punere în valoare, finanţat cu fonduri europene, iar lucrările aferente au dus la descoperirea inscripţiei, dar şi la spargerea ei în mai multe bucăţi. „Constructorul care făcea lucrările de realizarea a instalaţiei electrice a dat cu utilajele peste ea. Din fericire, a fost vorba despre utilaje uşoare, ceea ce face ca piesa să poată fi restaurată“, explică managerul Muzeului Judeţean, Corina Bejinariu.

Managerul spune că, imediat după ce şi-au dat seama ce-au făcut, muncitorii i-au chemat pe arheologi la faţa locului, specialiştii recuperând bucăţile şi făcând documentaţia aferentă. „Puteam să ne îndreptăm împotriva firmei respective, dar asta însemna să oprim lucrările şi să riscăm să pierdem finanţarea“, precizează managerul.

Potrivit arheologului Dan Deac, cercetător ştiinţific în cadrul Muzeului Judeţean, inscripţia în limba latină se datează în anul 213 d. Hr., din timpul pregătirii vizitei împăratului în Dacia, şi este momentan cercetată în detaliu de către o echipă de specialişti ai epocii romane, în frunte cu Ioan Piso, profesor emerit al Facultăţii de Istorie şi Filosofie al Universităţii Babeş-Bolyai. „Acest monument va fi publicat într-o prestigioasă publicaţie din afara ţării, datorită importantelor informaţii pe care textul le relevă în ceea ce priveşte istoria acestei regiuni în epoca romană“, precizează el.

Lift de acces la castru

Proiectul care a dus la acest incident marchează şi o premieră. Tot la castrul de la Buciumi se realizează, cu această ocazie, un lift vertical, care este, mai exact, o platformă amenajată de la baza dealului pe care este construit castrul până la vârf. Liftul ar urma să-i ajute pe cei aflaţi în scaune cu rotile să ajungă să viziteze şi ei castrul. Valoarea totală a proiectului este de 35,8 milioane de lei şi este implementat de Consiliul Judeţean Sălaj, din care contribuţia Consiliului Judeţean Sălaj este de 1,5 milioane de lei.

Prin acelaşi proiect, la Castrul roman Porolissum (Moigrad) s-au făcut lucrări de conservare primară, consolidare şi reabilitare funcţională şi volumetrică pentru principalele obiective ale castrului, amenajare alei pietonale, iluminat ambiental, reabilitare drum de acces, amenajare parcări, amenajare punct de informare turistică şi grupuri sanitare. La Castrul roman Buciumi, proiectul a inclus lucrări de conservare primară, consolidare şi reabilitare funcţională şi volumetrică pentru principalele obiective ale castrului, amenajare alei pietonale, iluminat ambiental, reabilitare drum de acces, lift vertical pentru acces la castru, amenajare parcări, amenajare punct de informare turistică şi grupuri sanitare.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite