Măsurişul de la Pria, singura serbare tradiţională din Ardeal neîntreruptă de 50 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 10.000 de oameni sunt aşteptaţi să ia parte, duminică, 8 mai, de la ora 11, la ediţia jubiliară a serbării pastorale de la Măgura Priei.

După mai mulţi ani în care serbarea câmpenească de la Pria a fost privată de componenta pastorală, organizatorii au decis ca la ediţia din acest an să readucă în prim-plan vechiul obicei al măsurişului.
Potrivit primarului comunei Cizer, Liviu-Nicolae Fărcaş, sub poalele Măgurii Priei, în locul numit “Purcăreaţă”, vor fi aduse şi două turme de oi şi capre, crescătorii urmând să ia parte la “măsuriş”, un ritual ce presupune măsurarea cantităţii de lapte pe care o dă o oaie sau o capră. “Vrem să aducem stânele, pentru a ne reaminti de ceea ce era cândva o practică extrem de importantă pe meleagurile noastre. Vor fi două turme, fiecare cu aproximativ 500 de oi”, a afirmat edilul. Acesta a mai spus că serbarea “Măsurişul Oilor” a debutat în 1967, fiind marcată cu regularitate în fiecare din cei 50 de ani scurşi de atunci. “Este singura serbare câmpenească din Ardeal neîntreruptă de 50 de ani”, se laudă Liviu Fărcaş.

Tradiţie versus kitsch
Cu acelaşi prilej, va fi lansat volumul “Jubileu la Măgura Priei. Măsuriş - 50”, scris de Petru Galiş. În prefaţa cărţii, prof. Dr. Florin Ioan Chiş punctează: “Moment al timpului economic anual, măsurişul oilor a căpătat treptat atribute festive. Dacă iniţial obiceiul în sine, precum şi festivismul de după, aparţinea în principal familiilor care posedau oi, începând cu 1967 el constituie pretextul unei adevărate serbări populare. „Măsurişul oilor” de la Pria a devenit o constantă şi un reper cronologic al vieţii locuitorilor din aceste locuri. „Măsurişul” a devenit, precum Paştile şi Crăciunul, prilej de reîntregire a familiilor, de aprofundare a relaţiilor existente sau de înfiripare a altora noi”.
Profesorul semnalează faptul că “serbarea etalează o contradicţie în sine, este una ce ţine de obiceiurile şi tradiţiile populare, dar în acelaşi timp are şi un aer de bâlci şi de kitsch”.

Măsuratul, esenţial pentru o repartizare corectă a laptelui
Despre obiceiul pastoral de la Pria, etnologul Camelia Burghele, de la Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, spune că “era momentul când se reuneau în turmă oile fără miei, pentru păşunat, se măsura laptele oilor, pentru o corectă repartizare în cursul anului a cantităţii de lapte ce revenea fiecărui proprietar de oi”, susţine etnologul sălăjean Camelia Burghele. Potrivit spuselor sale, “în Sălaj funcţionau două sisteme tradiţionale de măsurare şi distribuire a laptelui, ambele având la bază cantitatea de lapte obţinută prin mulgerea oilor la măsuriş. Datorită acestei importanţe economice mari a momentului împreunatului oilor şi al măsurării laptelui, măsurişul reprezenta un prilej obligatoriu pentru performarea unor practici magice care aveau rolul de a proteja turmele de boli şi de a spori laptele oilor. Scenariul se repeta de la un an la altul: oile se separau de miei şi se mulgeau complet, după care erau scoase la păscut, toate în aceleaşi condiţii, pentru ca şansele să fie egale pentru fiecare proprietar. După un timp stabilit, turma era adusă la locul măsurişului şi fiecare proprietar îşi mulgea oile, după care laptele muls era măsurat şi în funcţie de acest lucru se stabilea modalitatea de distribuire a laptelui, ordinea în care proprietarii pot veni după lapte şi, mai ales, cantitatea care i se cuvine fiecăruia. După toate aceste operaţiuni, turma mergea spre imaş, la locul stabilit pentru păşunarea pânâ la căderea iernii. Măsurişul se finaliza printr-o mare sărbătoare, la care participa întreaga comunitate”.

Vă mai recomandăm:

Obiceiuri de Paşte în Sălaj: Bărbaţii comunei Rus se întrec în ciocnitul ouălor roşii

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite