Firmele care au câştigat licitaţia pentru hala agroalimentară, puse pe făraş. Primăria le-a găsit deja înlocuitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele trei firme care au câştigat, în 2011, licitaţia pentru lucrările de execuţie a halei agroalimentare din oraş au dat în judecată Primăria Zalău după ce municipalitatea a refuzat să le deconteze lucrările efectuate în perioada septembrie – decembrie 2012. În replică, Primăria a anunţat că reziliază, unilateral, contractul cu cele trei firme.

Licitaţia pentru desemnarea constructorului halei agroalimentare a fost adjudecată, în 2011, de SC Copisa Constructora Pirenaica SA Barcelona, în asociere cu SC Consinit Zalău şi SC Ianus SRL Zalău, după ce firma care a avut oferta cu preţul cel mai mic (criteriul după care s-a atribuit contractul) - o societate din Zalău, în parteneriat cu una din Satu Mare - a fost descalificată.


Ordinul de începere a lucrărilor a fost emis în 31 august 2011, fiind semnat un contract subsecvent, aferent unui procent de aproximativ 70 la sută din lucrări, ce prevedea o durată de execuţie de şapte luni. Pentru restul lucrărilor, ar fi trebuit semnat un nou contract subsecvent, după finalizarea lucrărilor prevăzute de primul. Valoarea contractului, semnat pentru o perioadă de patru ani, se ridica la peste 12 milioane de lei, dintre care pentru primul an au fost alocaţi 8.754.400 de lei.


Firmele acuză


Conform termenului stabilit, acea primă parte a procesului de construcţie ar fi trebuit finalizată 31 martie 2012, însă firmele constructoare nu au reuşit să se încadreze în acest termen. Potrivit lui Mihai Ielciu, reprezentantul legal al celor trei firme, motivul întârzierii în construcţie a fost faptul că Primăria Zalău nu le-a pus constructorilor la dispoziţie detaliile tehnice de execuţie până în februarie 2012, deşi, conform contractului, aceste documente trebuiau date firmelor chiar la semnarea contractului. „Am primit documentele – şi atunci, doar parţial – abia în februarie şi martie, când ar fi trebuit finalizate lucrările”, precizează avocatul, motiv pentru care s-a şi decis, de comun acord cu primăria, prelungirea cu încă cinci luni a termenului de execuţie, mai precis, până la 31 august 2012.


Constructorii nu au putut să respecte nici acest nou termen – pentru că – spune Mihai Ielciu, din momentul primirii detaliilor tehnice de execuţie au început să curgă modificările la proiect. „Au intervenit peste 120 de completări, carificări, modifciări şi corecturi ale acestor detalii tehnice de execuţie şi în mod evident că toate aceste modificări au cauzat întârzieri majore în ritmul de execuţie, fiind necesară în permanenţă ajustarea şi refacerea structurilor conform noilor solicitări şi modificări”, explică avocatul.


Cele trei firme au solicitat, în consecinţă, o nouă prelungire a contractului, răspunsul primăriei la cererea lor fiind un act adiţional care prelungea cu două luni termenul, adică până la 31 octombrie 2012, care avea, însă, o clauză de neacceptat pentru constructori: dacă nu respectau nici acest termen, aveau de plătit penalităţi în valoare egală cu valoarea contractului de lucrări.


În ciuda faptului că, oficial, nu s-a prelungit termenul, firmele au continuat să lucreze până în decembrie 2012, când lucrările au fost suspendate din cauza timpului nefavorabil. Lucrurile au început să scârţâie, însă, cu adevărat, la începutul acestui an, când primăria a refuzat să deconteze lucrările în valoare de aproximativ 850.000 de lei efectuate  în perioada septembrie – decembrie 2012 (620.000 de lei pentru perioada septembrie – octombrie şi 220.000 de lei pentru perioada noiembrie – decembrie). Refuzul primăriei a determinat firmele să notifice primăria că, începând cu 1 februarie 2013, sistează lucrările, dar şi să deschidă un proces la Tribunalul Sălaj pentru recuperarea sumelor datorate de primărie.


Contractul – reziliat după unii, valabil după alţii


În replică, Primăria Zalău a transmis firmelor propria notificare, în care anunţă că „apreciază” că este reziliat de drept contractul de lucrări, întrucât nu s-a respectat termenul de execuţie. Avocatul Mihai Ielciu spune, încă, că acea clauză invocată de primărie pentru rezilierea contractului, clauză potrivit căreia municipalitatea poate rezilia unilateral contractul dacă nu se respectă termenul de execuţie, nu poate fi aplicată, întrucât ea prevede şi că se aplică doar dacă se întrunesc anumite condiţii, cum ar fi cea ca beneficiarul să asigure executantului toate condiţiile prevăzute de contract. Iar aceste condiţii nu s-au îndeplinit – spune avocatul – din moment ce nu s-au pus la dispoziţie detaliile tehnice de execuţie, esenţiale în derularea lucrărilor. Prin urmare, reprezentanul legal al celor trei firme ne-a declarat că, în mod legal, contractul este perfect valabil, şi că o eventuală reziliere a lui poate avea loc fie pe cale amiabilă, fie prin instanţă, niciuna dintre cele două variante neavând loc până acum.


Primăria a găsit deja înlocuitor


De cealaltă parte, reprezentanţii primăriei susţin contrariul. „Am reziliat, în mod unilateral, contractul. Este o clauză în contract care permite asta”, ne-a declarat primarul Radu Căpîlnaşiu, adăugând că lipsa documentaţiei tehnice invocată de constructor nu ar fi o problemă tocmai reală. „Ei invocă faptul că n-au avut documentaţia. Noi spunem că au avut suficiente documente, detalii, pentru a-şi face lucrările. În plus, ei trebuia să termine lucrările în luna martie, iar primele solicitări pentru documentaţie le-au făcut în februarie”, susţine primarul.


Încrezător că legea este de partea sa, primarul Zalăului spune că se va adresa instanţei pentru recuperarea sumelor pe care primăria le-ar avea de încasat de la cele trei firme ca penalităţi de întârziere şi anunţă că nu poate fi vorba despre vreo înţelegere amiabilă. „În maximum o lună semnăm contractul cu următorul constructor de pe listă de la licitaţie. Cred că este vorba despre ACI Porolissum. Dacă nu vor ei, mergem la cei de pe locul 3”, declară primarul.


Cine are dreptate va stabili, cel mai probabil, instanţa. Cert este că zălăuanii nu vor avea prea curând hala alimentară promisă şi, foarte probabil, şi costurile construcţiei nu se vor limita la nivelul anunţat iniţial.
 

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite