Diplome recunoscute în UE pentru sute de femei din Sălaj. Vor putea lucra ca bone, îngrijitoare de bătrâni sau îşi vor deschide propria afacere, printr-un proiect co-finanţat din bani europeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 250 de femei din Sălaj au acum o (nouă) meserie, după ce pe parcursul ultimului an şi jumătate au participat la cursurile de formare organizate de compania zălăuană Vecom, cu fonduri europene. Diplomele obţinute de ele sunt recunoscute la nivel european.

Un proiect care şi-a propus să crească şansele de angajare pentru femeile din regiunea de Nord – Vest, dar şi să elimine, pe cât posibil, stereotipurile de gen care încă mai influenţează deciziile de recrutare pentru anumite posturi, a fost implementat în perioada în ultimul an şi jumătate în judeţele Sălaj, Cluj, Satu mare, Maramureş, Bihor şi Bistriţa Năsăud de firma Vecom SRL din Zalău. Proiectul, intitulat ”CoRes – conştientizare şi respect pe piaţa muncii”, a fost finanţat din Fondul Social European – POSDRU 2007 – 2013 şi a avut o valoare totală de peste 2 milioane de lei (din care aproximativ 100.000 de lei a fost contribuţia firmei).


Directorul general al firmei, Vlad Dărăban, a prezentat săptămâna aceasta rezultatele proiectului, concretizate mai cu seamă la nivelul judeţului Sălaj, unde 268 de femei au fost cuprinse în programe de formare profesională. 254 dintre ele au mers până la capăt şi au obţinut un certificat de calificare sau de absolvire. Cel mai mare succes l-a avut cursul de baby sitter, în urma căruia au obţinut certificat de calificare 65 de femei. Potrivit lui Dărăban, interesul pentru acest curs a fost justificat şi de faptul că se vorbeşte că, în perspectivă, această calificare va fi asimilată celei de bone de cămin. De altfel, cursantele au şi învăţat, faptic, ce presupune această meserie, participând la activităţile practice organizate în cadrul proiectului la Grădiniţa cu program prelungit ”Ion Creangă” din Zalău. De succes s-a bucurat şi cursul de îngrijitoare bătrâni la domiciliu, absolvit cu certificat de calificare de către 63 de cursante, şi acestea făcând practică într-un mediu real, oferit de Asociaţia ”Haller”. "Calificarea obţinută prin cursurile organizate în cadrul proiectului este recunoscută la nivel european şi duce la o creştere a salariului pentru femeile care aleg să meargă să lucreze în străinătate cu 20-30%. Deşi nu ne-am propus acest lucru, multe femei din cele ce au urmat cursurile pentru îngrijitoare bătrâni la domiciliu şi baby-sitter s-au angajat după stagiile de practică pe care le-au făcut la firmele din domeniu", a precizat el.

image


Alte 46 de sălăjence au absolvit cursul de frizer – coafor – manichiură – pedichiură, 37 au ales cursul de operator introducere, validare şi prelucrare date, iar 17 s-au calificat ca şi lucrător în comerţ. 26 de femei au obţinut certificate de absolvire la finalul unui curs de iniţiere ca operator de introducere, validare şi prelucrare date (13), dar şi a unui curs de competenţe antreprenoriale (13).


Salon de masaj, deschis prin proiect


Titularii proiectului şi-au propus să meargă mai departe cu susţinerea cursantelor lor şi să le ajute pe cele de la cursul de antreprenoriat să-şi deschidă propria afacere. ”Din păcate, nu au fost atât de multe cereri de susţinere pe cât ne-am fi dorit”, a spus Vlad Dărăban. Printre cele care a profitat şi de această oportunitate s-a numărat Simona Fântână Brata, care şi-a înfiinţat un PFA pe activităţi de întreţinere corporală. ”Aveam deja cursuri de masaj făcute şi m-am gândit să îmi deschid propria afacere în acest domeniu. Am optat pentru PFA pentru că este mai avantajos din punct de vedere financiar”, spune Simona. Deocamdată, la salonul ei de masaj lucrează doar ea, dar speră că nu peste mult timp va reuşi să-şi extindă afacerea.



Proiectul a inclus şi un studiu privind diferenţele de gen în ceea ce priveşte profesiile, cariera şi veniturile femeilor din regiunea de Nord – Vest. Rezultatele au împărtăşite, în cadrul unor seminarii, reprezentanţilor primăriilor, dar şi experţilor şi jurnaliştilor din judeţele din regiune.

image

Vă mai recomandăm:

Un doctor în genetică a lăsat cercetarea pentru a face agricultură. Astăzi are o afacere de mare succes




 

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite